Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Janis Rafa special Animality and revenge 2

Animality and Revenge: Looking for the Non-human in Art

Janis Rafa: Animality and revenge: looking for the non-human in art

Al sinds de allereerste grotschilderingen beelden mensen dieren af. Ook in het werk van Janis Rafa spelen dieren een belangrijke rol. Rafa gaat in gesprek over de betekenis van dieren in hedendaagse kunst en in de kunsthistorische traditie. Met fragmenten en een Q&A.

poster Animality and Revenge: Looking for the Non-Human in Art (Janis Rafa)

Janis Rafa, aan wie Eye een tentoonstelling wijdt, gaat in gesprek met Filipa Ramos en Lisanne Wepler over het afbeelden van niet-menselijk leven in kunst, vanuit een hedendaags én kunsthistorisch perspectief. Ook worden haar videowerken The Space Between Your Tongue and Teeth (2023) en Lacerate (2020) vertoond en is er een Q&A.

Schrijver en curator Filipa Ramos doet onderzoek naar de manier waarop cultuur zich tot ecologie verhoudt. Ze was directeur van de afdeling Hedendaagse Kunst van Porto en curator van Art Basel Film. Haar projecten omvatten onder meer The Shape of a Circle in the Mind of a Fish, de 8e Biënnale Gherdëina en de 13e Biënnale van Shanghai. Ramos schreef Lost and Found (Silvana Editoriale, 2009) en was redacteur van Animals (MIT Press, 2016).

Lisanne Wepler is conservator zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst bij het Rijksmuseum. Ze is gespecialiseerd in zeventiende- en achttiende-eeuwse schilderijen van natuur en dieren, en schreef Tierfabeln: Von Äsop bis la Fontaine in Gemäldeserien seit 1600 (Michael Imhof Verlag, 2021).

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Productiejaar

2023

Lengte

90 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Janis Rafa

Eye Filmmuseum presenteert dit najaar een solotentoonstelling van kunstenaar en filmmaker Janis Rafa. Haar evocatieve films en video-installaties bevatten zelden gesproken woord; in plaats daarvan richt ze zich op de stille aanwezigheid van tamme of wilde dieren en maakt ze tot drijvende kracht van haar poëtische composities. Janis Rafa’s verhalen handelen niet alleen over menselijke angsten, verwachtingen en mislukkingen; ze leggen ook nadruk op dierlijke instincten, ongetemd gedrag en het menselijk onvermogen samen te leven.

Lees meer
campagnebeeld Janis Rafa – Feed me. Cheat me. Eat me.
Janis Rafa special Animality and revenge 1
still Lacerate (Janis Rafa, NL/IT 2020)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op