Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Annas war eye filmmuseum01

Anna's War

Aleksey Fedorchenko / RU, 2018 / 74 min.

Ingetogen en empathisch vertelt regisseur Aleksei Fedorchenko het waargebeurde verhaal van de zesjarige Anna, die vanuit haar schuilplaats in een door de nazi’s overgenomen gebouw de oorlog aan zich voorbij ziet trekken.

Poster annas war eye filmmuseum

Oekraïne, 1941: een Joods meisje komt tot bewustzijn onder een zwarte laag aarde. Close-ups van melkwitte lichaamsdelen verraden dat ze in een massagraf ligt. In al hun gruwelijkheid zijn de beelden van een grote schoonheid. De waakhond op het erf maakt haar tot gevangene; het gevaar ontdekt te worden ligt voortdurend op de loer. De filmische ruimte is beperkt tot de binnenkant van een open haard, waar het meisje een veilige plek voor zichzelf maakt. Buiten woedt de krankzinnige wereld van volwassenen. Er is geen toekomst. Er is alleen het heden.

fenomenale kindactrice

Haar vindingrijkheid, de kleinigheden die de wisselende bezoekers achterlaten en de schatten die ze in de aangrenzende ruimtes vindt, helpen haar te overleven en leveren tegelijk enkele absurdistische, theatrale momenten op. Ook haar herinneringen aan haar familie en opvoeding helpen haar de werkelijkheid draaglijk te maken. Zo zal Anna eigenhandig de Wereldoorlog winnen.

Deze ode aan de veerkracht en vindingrijkheid van een kind wordt volledig gedragen door de fenomenale kindactrice Marta Kozlova. Regisseur Aleksei Fedorchenko maakte eerder Silent Souls (2010) en Angels of Revolution (2014).

Details

Regisseur

Aleksey Fedorchenko

Productiejaar

2018

Productieland(en)

RU

Originele titel

Voyna Anny

Lengte

74 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Annas war eye filmmuseum02
Annas war eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op