Apocalypse Now: Final Cut
Francis Coppola / US, 1979 / 183 min.
Francis Ford Coppola’s epos over de waanzin van de Vietnamoorlog, met Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall en Dennis Hopper in de hoofdrollen, is wel omschreven als een oorlog op zich. De kosten liepen legendarisch uit de hand en de omstandigheden op de set waren gespannen. Nieuwe, in 4K gerestaureerde versie.
“Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.” Francis Ford Coppola”s oordeel over Apocalypse Now mag klinken als grootspraak, de uitspraak is niet ver bezijden de waarheid. Hoofdrolspeler Martin Sheen werd getroffen door een hartaanval, het budget liep op tot 31 miljoen dollar en de opnames verzandden in vier lange maanden afzien in de jungle van de Filipijnen.
doorgeflipt
Marlon Brando leverde een onvergetelijke mompelmonoloog af als de waanzinnige kolonel Kurtz (“I've seen horrors...”) die heerst over een zelfgeschapen minirijkje in de jungle, en Dennis Hopper speelt een doorgeflipte oorlogsfotograaf die angstwekkend dicht bij Hoppers drugsdoordesemde zelf blijft.
De openingsscène met een zwetende Martin Sheen onder de ventilator in een Vietnamse hotelkamer en de helikopteraanval op de maat van Wagners Walküre-thema behoren onderhand tot het collectief filmisch geheugen. En dan hebben we Robert Duvalls optreden als de napalm-minnende luitenant-kolonel Bill Kilgore nog niet eens vermeld. Twee Oscars: voor het camerawerk van Vittorio Storaro en het sounddesign.
ultralage helikoptergeluiden
De Final Cut is een nieuwe hoge-resolutiescan met gereviseerde soundmix (nu met de ultralage geluiden van de helikopter) en is twintig minuten korter dan Redux.
setfotograaf herontdekt
Verrassend, maar waar: de setfotograaf van Coppola's magnum opus was de van oorsprong Nederlandse (oorlogs)fotograaf Chas Gerretsen. De documentaire Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now (32') laat tientallen ongepubliceerde foto's van de set in de jungle zien en vertelt het verhaal van Gerretsen, avonturier vanaf jonge leeftijd. Hij werd in de jaren zeventig plotseling wereldberoemd met zijn, toen nog, bescheiden oeuvre.
Coppola nodigde Gerretsen uit als setfotograaf op grond van diens oorlogservaringen. De documentaire (coproductie van KINO met het Nederlands Fotomuseum) bevat een diepgaand interview met Gerretsen en toont onder meer gesneuvelde scènes en tientallen niet eerder geziene foto”s van Marlon Brando, Dennis Hopper en Martin Sheen. Eye vertoont de documentaire Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now van Baris Azman, eens per week voorafgaand aan Apocalypse Now.
“...spectaculaire restauratie van geluid en kleur...krijgt nu nog meer lading... verbluffende, ongekend contrastrijke kleurpracht... (***** De Volkskrant)
“...een weergaloze ervaring...oogt mooier dan ooit...werkelijk schitterend...briljante verbeelding...verbetering van de Reduxversie, die bij de overzetting naar digitale projectiesystemen in beeld en geluid aanzienlijk is opgeknapt...Als dichterlijke verbeelding van de gekte van de Vietnamoorlog laat Apocalypse Now alle andere films ver achter zich... (***** Het Parool)
“...adembenemend...meer diepte en details...Nu valt extra op hoe secuur Coppola zijn film heeft gecomponeerd... (***** NRC Handelsblad)
Dit is onderdeel van
Details
Regisseur
Francis Coppola
Productiejaar
1979
Productieland(en)
US
Originele titel
Apocalypse Now: Final Cut
Lengte
183 min.
Taal
Engels
Ondertiteling
NLD
Drager
DCP
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.