Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Atlantique eye filmmuseum5

Atlantique

Mati Diop / FR, SN, BE, 2019 / 106 min.

Een betoverende film over opgroeien, eerste liefdes en loslaten. Het speelfilmdebuut van Mati Diop ging in première op het Filmfestival van Cannes – de eerste film van een zwarte vrouwelijke filmmaker in competitie – waar hij de Grand Prix won.

Poster atlantique eye filmmuseum

In een voorstad van het Senegalese Dakar lijkt de jonge liefde tussen Ada en Souleiman zonder zorgen. Maar achter de sluier van verliefdheid gaat een sombere toekomst schuil. Ada staat op het punt met een andere man te trouwen, van wie ze niet houdt. En Souleiman besluit met een groep bouwvakkers, die al maanden geen loon heeft ontvangen, het land via de oceaan te verlaten op zoek naar een betere toekomst.

Een aantal dagen na het vertrek van de jongens verstoort een plotselinge brand het huwelijksfeest van Ada en de meisjes uit de buurt worden door een mysterieuze koorts bevangen. Issa, een jonge politieman, gaat op onderzoek uit.

sociaal spookverhaal

Atlantique mengt sociale kroniek, urban exploring, politiefilm en spookverhaal en was de eerste film van een zwarte vrouwelijke filmmaker die werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes, en is de Senegalese Oscarinzending. Eerder won Mati Diop al twee Tiger Awards for Short Film op IFFR.

voorfilm uit de collectie

Zwartwitanimatie In Other Words (NL 2010, 2”50”), gemaakt in houtskool, is geïnspireerd op een op een scène uit Il Deserto Rosso (1964) van Michelangelo Antonioni. We horen pianomuziek, het krassen van een mes in tegels, het fladderen van papier in de wind. Dat is alles.

Details

Persons under 9 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains foul language

Regisseur

Mati Diop

Productiejaar

2019

Productieland(en)

FR, SN, BE

Originele titel

Atlantique

Lengte

106 min.

Taal

Wolof, Frans, Engels

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Atlantique eye filmmuseum 1
Atlantique eye filmmuseum 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op