Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Attila5 0

Attila Marcel

Sylvain Chomet / FR, 2013

Sylvain Chomets eerste lange live action-speelfilm is een wonderlijke vertelling over pianist Paul, een 33-jarige man die bij z’n tantes woont en geen woord spreekt. Chomet verwierf eerder bekendheid met de animatiefilms Les triplettes de Belleville en The Illusionist.

Attilaposter

Paul oefent hard op de piano maar vindt geen voldoening in het spel. Hij woont nog steeds bij de twee excentrieke tantes die hem hebben grootgebracht sinds z”n ouders overleden. De tantes hopen dat Paul pianowedstrijden zal winnen, maar hun neef lijkt niet erg competitief ingesteld. Pas wanneer Paul de eeuwige-hippiebuurvrouw Mme Proust leert kennen en aan de hallucinante kruidentheetjes gaat, kan hij de last van een Oedipuscomplex afwerpen.

In zijn eerste speelfilm met levende acteurs handhaaft regisseur Sylvain Chomet de droogkomische toon die hij hanteerde in Oscargenomineerde animatiefilms als Les triplettes de Belville (2003) en L”illusioniste (2010).

Opmerkelijk is het optreden van de voormalige nouvelle vague-ster Bernadette Lafont (1938-2013), die de rol van tante Annie vertolkt. Lafont was begin jaren zestig te zien in doorrookte, licht ironische vertellingen als Tire-aux-flanc-62 (1960, coregisseur François Truffaut) en Les bonnes femmes (1960, Claude Chabrol).

“…sprookje met gevoelige, kleine momenten…inclusief gepast zoete finale. (**** De Volkskrant)

“...even sprookjesachtige als intrigerende mix van stijlen...virtuoze ode aan de fantasie...verrukkelijk (**** De Telegraaf)

“…hart op de goede plek…vrolijk fluitend naar huis (Het Parool)

Details

Regisseur

Sylvain Chomet

Productiejaar

2013

Productieland(en)

FR

Originele titel

Attila Marcel

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Attila1 0
Attila2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op