Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Babyblue1

Baby Blue

Theo van Gogh / NL, 2001 / 119 min.

Theo van Goghs duurste film (zes miljoen gulden) is de Nederlands-Engelse coproductie Baby Blue, naar een scenario van Tomas Ross. Deze grotendeels Engels gesproken thriller, volgens de regisseur zijn ‘meest paranoïde film’, speelt zich af tijdens een hete zomer in een kille nieuwbouwwijk. Als de hoofdpersonen nieuwe overburen krijgen, gaat het ernstig broeien.

Poster2 0

'Vrouwen zijn veel gemener dan mannen,' zei Van Gogh in een interview over Baby Blue. Hoe dat precies zit wordt stukje bij beetje duidelijk als verzekeringsagent Peter (Roeland Fernhout) verliefd wordt op zijn overbuurvrouw (Susan Vidler). Van Gogh zet de kijker geregeld op het verkeerde been. En voor het eerst in een Van Gogh-film slaat de mannelijke hoofdpersoon hard terug. Nog opmerkelijker: het kwaad overwint niet.

Baby Blue werd geschoten in Nederland en Curaçao. Zeven filmblikken verdwenen – de doos waar deze inzaten bleek gevuld met cocaïne – waardoor een aantal sleutelscènes opnieuw moest worden gedraaid. De ontvangst was redelijk: lof voor acteurs Fernhout, Vidler, Nienke Römer en Oliver Cotton (én Najib Amhali in bijrol) en lof voor het verhaal, al werd het scenario door critici “wat te kunstmatig ingenieus” gevonden.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Theo van Gogh

Productiejaar

2001

Productieland(en)

NL

Originele titel

Baby Blue

Lengte

119 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Lees meer
campagnebeeld Theo van Gogh
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op