Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Bad Day at Black Rock (John Sturges, US 1955)

Bad Day at Black Rock

John Sturges / US, 1954 / 81 min.

Western en film noir in één? John Sturges bewijst dat het kan. WOII-veteraan John J. Macreedy onderzoekt een verdachte verdwijning, plaats van handeling: small town Arizona, broedplaats van achterdocht en communistenhaat. Met Spencer Tracey, Lee Marvin en Anne Francis. 

poster Bad Day at Black Rock (John Sturges, US 1955)
Black Rock, Arizona. Het westernstadje in de woestijnzon schrikt op wanneer John J. Macreedy (Spencer Tracey) uit de trein stapt. De eenarmige WOII-veteraan is op zoek naar Komoko, de vader van een gevallen kameraad, een soldaat van Japans-Amerikaanse afkomst. Aan hem heeft het leger postuum een eremedaille uitgereikt, die Macreedy wil overhandigen.

De zoektocht leert dat Komoko en zijn familie zijn verdwenen; wanneer Macreedy om opheldering vraagt ontstaat een dreigende sfeer. De lokale gezagdragers en town bullies (Lee Marvin, Ernest Borgnine) maken Macreedy duidelijk dat er geen behoefte is aan nieuwsgierige vreemdelingen.

Ongebruikelijk voor een film noir: regisseur John Sturges (The Magnificent Seven; The Great Escape) filmde in breedbeeldkleur en plaatste zijn verhaal in een (moderne) westernsetting, onderstreept door de dramatische score van componist André Previn.

Dreigend geweld

Met Bad Day at Black Rock speelde Sturges in op thema’s die de VS in de jaren vijftig kenmerken: de angst voor de vreemdeling, het benauwende conformisme en de altijd aanwezige dreiging van geweld. De film is ook een van de eerste Hollywoodproducties die de haat van witte Amerikanen tegen Japans-Amerikanen in de jaren veertig en vijftig durfde te aan te kaarten.

Vertoning op 35mm!

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

John Sturges

Productiejaar

1954

Productieland(en)

US

Originele titel

Bad Day at Black Rock

Lengte

81 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

35mm

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Bad Day at Black Rock (John Sturges, US 1955)
still Bad Day at Black Rock (John Sturges, US 1955)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op