Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Beau travail (Claire Denis, FR 1999)

Beau travail

Claire Denis / FR, 1999 / 92 min.

Claire Denis zette de herinneringen van een sergeant uit het vreemdelingenlegioen om in sensuele, trance-achtige beelden, vaak van een pure schoonheid. Te midden van de azuurblauwe wateren en zonovergoten woestijnlandschappen van Djibouti zaait hij de zaden van zijn eigen ondergang.

poster Beau travail (Claire Denis, FR 1999)
In het veelbekroonde, maar nooit in Nederland uitgebrachte Beau travail blikt de geknakte sergeant Galoup (Denis Lavant) vanuit Marseille terug op zijn bewogen tijd bij het vreemdelingenlegioen. De sensuele, tranceachtige beelden van cameravrouw Agnès Godard worden begeleid door een bizarre, maar doeltreffende muzikale mix van operateske klanken, disco en oude legionairsliederen.

Zo vangen Denis en Godard de militaire en mannelijke erecodes, de erfenis van het kolonialisme, destructieve jaloezie en onderdrukt verlangen in hypnotiserende beelden die uiteindelijk exploderen in een van de meest verrassende en onvergetelijke eindes in de moderne filmgeschiedenis. Denis geeft zo een verrukkelijke draai aan Herman Melville's Billy Budd.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Claire Denis

Productiejaar

1999

Productieland(en)

FR

Originele titel

Beau travail

Lengte

92 min.

Taal

French

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Beau travail (Claire Denis, FR 1999)
still Beau travail (Claire Denis, FR 1999)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op