Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Hoursofglasswesterbork

Best of Selected Artist Moving Images

Nieuw werk van Nederlandse kunstenaars en experimentele filmmakers, recentelijk toegevoegd aan de Eye-collectie. Te zien zijn korte films van onder meer María Molina Peiró en Michiel van Bakel: zowel opkomende kunstenaars als bekende makers.

1 rfk filmstill eye 16sept

De nieuwe collectiefilms zijn door Eye gedistribueerd en ook te zien op internationale festivals. Het programma geeft inzicht in recente ontwikkelingen binnen de kunstenaarsfilm en korte experimentele film. De meeste filmmakers uit het programma zijn aanwezig voor een Q&A.

programma

Lola Magenta Nederland, 2018, Ansuya Blom, 9' Lola Magenta gaat over Lola Voss, een bekende naam uit de psychiatrische literatuur. Zij werd door dr. Ludwig Binswanger, een tijdgenoot van Freud, gediagnosticeerd als schizofreen. Blom kiest er echter voor niet de teksten van de behandelaar te gebruiken maar de brieven die Voss zelf schreef aan haar artsen. Daarin beschrijft ze haar toestand in heldere bewoordingen en probeert ze haar angsten onder controle te krijgen. De brieffragmenten worden afgewisseld met regels uit de antiek Griekse tragedie Agamemnon en 4.48 Psychosis, het laatste toneelstuk dat Sarah Kane schreef voordat ze haar depressie ontvluchtte door zelfmoord te plegen.Robert F. Kennedy Funeral Train - The People's ViewNederland, Rein Jelle Terpstra, 9'In 1968 werd de kist van de vermoorde Robert F. Kennedy met de trein van New York naar Washington gebracht. Een filmische bespiegeling over deze historische treinreis, gezien door de ogen van gewone Amerikanen, met foto's, home movies, getuigenverslagen en een originele geluidsopname.The NightshiftNederland, 2017, Giovanni Giaretta, 7'Een hypnotiserende voice-over vertelt een op de persoonlijke ervaring van een nachtportier gebaseerd verhaal. Ons oog wordt voor de gek gehouden met schaduwen van objecten op een muur, CCTV-beeldmateriaal en misleidende reflecties op ramen. De video laat zo de relatie zien tussen perceptie en projectie, en laat de verschuivingen zien tussen wat gefantaseerd is en wat we echt ervaren. Hours of GlassNederland, 2018, Michiel van Bakel, 7'Een tijdreis door time-lapses. Van een dark sky park op Møn, Denemarken, tot een verdwenen observatorium in Istanbul en vervolgens via de Einsteinturm vlak bij Berlijn om uiteindelijk uit te komen bij een geheime-dienstpost die gebruikt wordt voor het onderscheppen van enorme hoeveelheden telecommunicatie (Joint Sigint Cyber Unit, de grootste afluisterbasis in Nederland). Een associatief pad langs plaatsen die het observeren en surveilleren van het heelal vormgeven.

The Sasha Nederland, 2019, María Molina Peiró, 20' In 1972 landt Charles Duke op de maan. Hij moet hogeresolutiefoto's maken van het maanoppervlak. The Sasha is een verhaal over het perspectief van de mens op aarde en onze voortdurende strijd met beperkingen in tijd en ruimte - van de verkenning van de ruimte tot cyberspace, van een analoge maan in 1972 tot een virtuele maan in Google Earth. Een film over parallelle universa waarin de eeuwigheid lijkt te verdwijnen tussen frames en interfaces.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
2 lola magenta ansuya blom 17
The nightshift 110
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op