Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Anatolia1

Bir zamanlar Anadolu'da

Nuri Bilge Ceylan / TR, 2011

Drie politieauto’s rijden over de stoffige wegen van Anatolië, op zoek naar de locus delicti van een moord. Meer verhaal heeft de gelauwerde cineast Nuri Bilge Ceylan niet nodig voor zijn gesublimeerd portret van hedendaags Turkije. EYE vertoont deze maand ook Ceylans nieuwste speelfilm Winter Sleep.

Anatoliaposter

Met Once Upon a Time in Anatolia trok Ceylan international de aandacht van een groot arthousepubliek. De prikkelende mix van misdaadfilm, roadmovie, filosofische mijmering en soms droogkomische karakterstudie bediende vele smaken. Ook de fotografie van de landschappen waar de agenten – mannen van middelbare leeftijd – doorheen rijden, maakte het bekijken van de film een visueel genot.

In zijn zesde speelfilm hanteert Ceylan de zoektocht naar de plaats delict van een moord als alibi voor een vertelling over de staat van het hedendaagse Turkije. De politieagenten kletsen over de kwaliteit van de Turkse yoghurt, hun vrouwen, het werk, de politiek en de problemen die het land ondervindt bij de toetreding tot de EU. Ondertussen probeert iedereen een gunstig plekje op de maatschappelijke ladder te veroveren en bij zijn meerderen in het gevlei te komen.

In tweeënhalf uur weet de regisseur een onvergetelijk beeld op te roepen van een land dat snelle modernisering probeert te verenigen met eeuwenoude traditionele waarden. De jury in Cannes beloonde Ceylan met de Grote Prijs, de op een na belangrijkste prijs van het festival.

Details

Regisseur

Nuri Bilge Ceylan

Productiejaar

2011

Productieland(en)

TR

Originele titel

Bir zamanlar Anadolu'da

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Anatolia3
Anatolia4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op