Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Blackboard Jungle (Richard Brooks, US 1955)

Blackboard Jungle

Richard Brooks / US, 1955 / 101 min.

Rock ’n roll, raciale spanningen, geweld en een witte leraar (Glenn Ford) die vasthoudt aan sociale idealen op een grotendeels zwarte highschool in de verpauperde binnenstad van New York. Sidney Poitier schittert in zijn rol van opstandige, maar muzikaal begaafde leerling. 

poster Blackboard Jungle (Richard Brooks, US 1955)
Een film over raciale spanningen op een New Yorkse highschool openen met een rock ’n roll-nummer op de soundtrack: dat was nog niet eerder vertoond. Regisseur Richard Brooks schreef dan ook geschiedenis met zijn rauwe vertelling over de idealistische leraar Richard Dadier (Glenn Ford) op een gemengde school in New York.

Dadier wil het beste uit zijn leerlingen halen, maar botst op bendegeweld en onrust – als de leider van een jeugdbende een lerares probeert te verkrachten, slaat de vlam in de pan. Eén leerling maakt het Dadier bijzonder lastig, Gregory W. Miller (Sidney Poitier): hij is niet alleen de charismatische leider van de opgeschoten tieners, maar ook een muzikaal begaafde student.

Voorloper

Blackboard Jungle betekende de doorbraak van Sidney Poitier, die daarvoor in een zestal speelfilms te zien was geweest. De film raakte een snaar bij jongeren over de hele wereld, de tijd van de rock ‘’n roll was aangebroken; in zijn nadruk op ontsporend geweld in de highschool kun je Brooks’ film zien als voorloper van Bowling for Columbine (Michael Moore, 2002) en Gus van Sants Elephant (2003).

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Richard Brooks

Productiejaar

1955

Productieland(en)

US

Originele titel

Blackboard Jungle

Lengte

101 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still Blackboard Jungle (Richard Brooks, US 1955)
still Blackboard Jungle (Richard Brooks, US 1955)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op