Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Blade runner the final cut 15021523 st 11 s high

Blade Runner

Ridley Scott / US, 1982 / 117 min.

November 2019: we zijn in de maand en het jaar beland waarin Ridley Scott zijn indrukwekkende dystopie Blade Runner situeerde. Rick Deckard (Harrison Ford) gaat op zoek naar de menselijke kloon Roy Batty (Rutger Hauer), wiens houdbaarheidstermijn is verstreken. Naar Philip K. Dicks sf-roman ‘Do Androids Dream of Electric Sheep’, vertoning van the Final Cut-versie.

Blade runnerposter 1

Los Angeles, 2019. In de door zure regen geplaagde stad jaagt Blade Runner Rick Deckard op androïden (“replica”s”) die hun diensttijd erop hebben zitten. Als ze langer leven dan vier jaar gaan ze te zeer hechten aan het leven en worden ze onbruikbaar; in de overbevolkte grotestadsjungle moeten mensachtige robots immers zonder klagen het vuile werk opknappen. Al te menselijk mogen ze niet worden, laat staan dat ze een eigen wil ontwikkelen.

nog altijd relevant

Blade Runner biedt een profetische blik op de dystopische samenleving van de toekomst, waarin het mensvriendelijke klimaat naar de gallemiezen is, het migratiethema opspeelt (Scott toont een Los Angeles met grote aantallen Aziatische inwoners) en kunstmatige intelligentie een rol opeist. Met de robotisering voor de deur lijkt de film anno 2019 nog net zo relevant als in 1982.

acteursdynamiek

De baanbrekende special effects, de sets, het camerawerk en de bijzondere acteursdynamiek tussen Harrison Ford en Rutger Hauer maakten Blade Runner tot een invloedrijke productie, hoewel de ontvangst in 1982 zuinigjes was.

De film is te zien in The Final Cut uit 2007, de enige versie waarover Ridley Scott volledige artistieke controle had.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ridley Scott

Productiejaar

1982

Productieland(en)

US

Originele titel

Blade Runner

Lengte

117 min.

Onderdeel van

Tales of the Future

Met Eye on Sound: Tales of the Future laat Eye de invloed van de synthesizer op filmmuziek en sounddesign horen. Tales of the Future verhaalt hoe de synthesizer uitgroeide tot onmisbaar instrument in de filmmuziek.

Lees meer
campagnebeeld Eye on Sound: Tales of the Future
Blade runner the final cut 15021523 st 14 s high 0
Blade runner the final cut 15021523 st 16 s high 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op