Blade Runner
Ridley Scott / US, 1982 / 117 min.
November 2019: we zijn in de maand en het jaar beland waarin Ridley Scott zijn indrukwekkende dystopie Blade Runner situeerde. Rick Deckard (Harrison Ford) gaat op zoek naar de menselijke kloon Roy Batty (Rutger Hauer), wiens houdbaarheidstermijn is verstreken. Naar Philip K. Dicks sf-roman ‘Do Androids Dream of Electric Sheep’, vertoning van the Final Cut-versie.
Los Angeles, 2019. In de door zure regen geplaagde stad jaagt Blade Runner Rick Deckard op androïden (“replica”s”) die hun diensttijd erop hebben zitten. Als ze langer leven dan vier jaar gaan ze te zeer hechten aan het leven en worden ze onbruikbaar; in de overbevolkte grotestadsjungle moeten mensachtige robots immers zonder klagen het vuile werk opknappen. Al te menselijk mogen ze niet worden, laat staan dat ze een eigen wil ontwikkelen.
nog altijd relevant
Blade Runner biedt een profetische blik op de dystopische samenleving van de toekomst, waarin het mensvriendelijke klimaat naar de gallemiezen is, het migratiethema opspeelt (Scott toont een Los Angeles met grote aantallen Aziatische inwoners) en kunstmatige intelligentie een rol opeist. Met de robotisering voor de deur lijkt de film anno 2019 nog net zo relevant als in 1982.
acteursdynamiek
De baanbrekende special effects, de sets, het camerawerk en de bijzondere acteursdynamiek tussen Harrison Ford en Rutger Hauer maakten Blade Runner tot een invloedrijke productie, hoewel de ontvangst in 1982 zuinigjes was.
De film is te zien in The Final Cut uit 2007, de enige versie waarover Ridley Scott volledige artistieke controle had.
Dit is onderdeel van
Details
Regisseur
Ridley Scott
Productiejaar
1982
Productieland(en)
US
Originele titel
Blade Runner
Lengte
117 min.
Onderdeel van
Tales of the Future
Met Eye on Sound: Tales of the Future laat Eye de invloed van de synthesizer op filmmuziek en sounddesign horen. Tales of the Future verhaalt hoe de synthesizer uitgroeide tot onmisbaar instrument in de filmmuziek.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.