Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Blue in the Face (Wayne Wang & Paul Auster, US 1995)

Blue in the Face

Wayne Wang, Paul Auster / US, 1995 / 83 min.

Vervolg op Smoke, over een New Yorkse sigarettenwinkel vol onverwachte ontmoetingen, ditmaal met cameo's van Lou Reed, Michael J. Fox, Madonna en Jim Jarmusch, losjes co-geregisseerd door Paul Auster, de schrijver die op 30 april overleed.

poster Blue in the Face (Wayne Wang & Paul Auster, US 1995)
Paul Auster (1947-2024) was een groot filmliefhebber en schrijver die zich liet inspireren door filmtechnieken. Smoke speelde zich af in de tabakszaak in Brooklyn die gemodelleerd is naar het winkeltje waar schrijver en kettingroker Auster zelf een paar keer per week kwam. De toevallige ontmoetingen daar vormden de inspiratiebron voor Smoke en opvolger Blue in the Face. Vaste gast van de sigarettenwinkel van Auggie (Harvey Keitel) is een schrijver met een writer's block, niet geheel toevallig met de naam Paul (Wiliam Hurt).

Wanneer Auggie laat weten dat hij de zaak gaat verkopen aan een winkel voor gezonde voeding, vallen al zijn vaste, vaak excentrieke klanten binnen om het grote nieuws te bespreken. Aan iedereen die het maar wil horen vertellen ze ook gelijk maar hun tegendraadse opvattingen over de wereld in het algemeen. Deze geïmproviseerde scènes worden gespeeld door beroemdheden als Lou Reed, Michael J. Fox, Madonna en Jim Jarmusch. De film is in een paar dagen opgenomen, vlak na Smoke. Omdat regisseur Wayne Wang ziek werd, was Auster niet alleen scenarioschrijver, maar ook regisseur.

Paul Auster

In de meeste boeken van Auster speelt film een grote rol. Er zijn talloze kruisbestuivingen tussen zijn films en romans, die vol zitten met toevallige ontmoetingen, dubbelgangers, kneedbare identiteiten en solitaire schrijvers, soms zelf met de (voor)naam van de auteur zelf, zoals in Smoke. Personages uit zijn boeken hebben vaak een gemeenschappelijk verleden en kennen elkaar ergens van. Zo vormen ook zijn boeken en films een samenhangend geheel.

Double bill met Smoke op 35mm, in memoriam Paul Auster.

Details

This movie is suitable for all agesThis movie contains foul language

Regisseur

Wayne Wang, Paul Auster

Productiejaar

1995

Productieland(en)

US

Originele titel

Blue in the Face

Lengte

83 min.

Taal

zonder

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

still Blue in the Face (Wayne Wang & Paul Auster, US 1995)
still Blue in the Face (Wayne Wang & Paul Auster, US 1995)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op