Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Verkleind 0

Boekpresentatie en seminar Exposing the Film Apparatus

Internationaal seminar ter gelegenheid van de lancering van de publicatie Exposing the Film Apparatus – The Film Archive as a Research Laboratory. Het boek is samengesteld door Giovanna Fossati en Annie van den Oever en bestaat uit een verzameling essays over historische en hedendaagse filmapparatuur en mediatechnologieën.

Exposing omslag pb

Het boek bevat bijdragen van 32 internationale auteurs, onder wie collectiespecialisten, conservatoren, operateurs en academici uit verschillende disciplines. Tijdens het seminar houden vijf auteurs een presentatie. De onderwerpen variëren van Ciné-Kodak camera”s tot groter postproductiematerieel als 35mm filmprinters.

Het boek Exposing the Film Apparatus bestaat uit een verzameling essays over historische en hedendaagse filmapparatuur en mediatechnologieën. Een internationaal gezelschap van zowel archiefspecialisten als wetenschappers selecteerde 29 apparaten uit diverse perioden, van pre-cinema tot aan het digitale tijdperk. Eenieder reflecteert op de relevantie van de apparaten voor zijn of haar specifieke onderzoeksgebied. Elk essay wordt ingeleid door een paginagrote afbeelding van het besproken apparaat, een technische beschrijving en een theoretisch kader. De voorwerpen zijn gerangschikt al naar gelang de grootte en transporteerbaarheid.

Exposing the Film Apparatus sluit goed aan bij twee andere recente initiatieven rondom filmapparaten in EYE. Eind 2015 is EYE explore gelanceerd, een project waarbij door het hele museumgebouw interactieve pre-cinema-apparaten zijn geplaatst die de bezoeker de voorlopers van film laten ontdekken. EYE explore vormt hiermee een aanvulling op het al bestaande Panorama, de permanente tentoonstelling met filmapparaten uit belangrijke momenten in de filmgeschiedenis.

Deze publicatie bevat onder meer essays over de iPhone versus de Debrie Parvo-camera, Bolex-camera”s in het New Yorkse avant-garde circuit, het gebruik van 16mm-projectoren in de filminstallaties van Marijke van Warmerdam, de Orbit camerastabilisator waarmee Leonard Retel Helmrich zijn Single Shot Cinema-stijl ontwikkelde, stencil-technieken in de vroege cinema, de 35mm Geyer 'Rekord' filmprinter, Augmented Reality-browsers en nog vele andere onderwerpen.

Exposing the Film Apparatus is samengesteld door Giovanna Fossati (hoofdconservator bij EYE Filmmuseum en hoogleraar Filmerfgoed en Digitale Filmcultuur aan de Universiteit van Amsterdam) en Annie van den Oever (directeur van het Filmarchief van de Rijksuniversiteit Groningen en bijzonder hoogleraar Film en Visuele Media aan de Universiteit van de Vrijstaat, Zuid-Afrika). Het boek verschijnt in de serie Framing Film, een samenwerking tussen EYE en uitgeverij Amsterdam University Press.

ISBN 978 90 8964 718 4 490 pagina's € 39.90

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

This is Film! 2016

Eye en de Universiteit van Amsterdam presenteerden van 4 februari t/m 10 maart 2016 een openbare collegereeks in Eye over opmerkelijke filmrestauraties en filmerfgoedprojecten.

Lees meer
Campagnebeeld This is Film 2016 Le Dirigeable fantastique
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op