Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Boven is het stil 20000182 st 1 s low

Boven is het stil

Nanouk Leopold / NL, DE, 2013 / 93 min.

Boven is het stil is een verhaal over een man die zichzelf bevrijdt. Hij bevrijdt zich van het ingesleten beeld van hemzelf. Hoe zijn vader hem ziet, hoe de wereld hem ziet, hoe hij zichzelf ziet, het zal allemaal veranderen.

Poster 25 8

Helmer, een vrijgezelle boer van middelbare leeftijd, leidt een geïsoleerd leven met zijn hoogbejaarde vader die hem als mislukte zoon ziet. De dagelijkse komst van melkrijder Johan, een robuuste man van Helmers leeftijd, is een lichtpuntje in zijn bestaan. Op een dag gooit Helmer het roer om: hij knapt het huis op en verhuist zijn vader naar boven. Als er dan ook nog een jonge knecht op de boerderij komt werken, lijkt Helmers leven voorgoed te gaan veranderen.

Boven is het stil is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Gerbrand Bakker. Het drama is opgedragen aan de plotseling overleden hoofdrolspeler Jeroen Willems. De roman won verschillende nationale en internationale prijzenen inmiddels verschenen er in meer dan twintig landen vertalingen van de roman.

Nanouk Leopold maakte al eerder de film Wolfsbergen, die in première ging in de Forum-sectie van de Berlinale en twee Gouden Kalveren won. Brownian Movement beleefde zijn wereldpremière tijdens het Toronto International Film Festival en werd geselecteerd voor het Forumprogramma van de Berlinale in 2011. De film werd genomineerd voor zes Gouden Kalveren op het Nederlands Filmfestival 2011 en won voor Beste Regie en Beste Scenario.

Details

Regisseur

Nanouk Leopold

Productiejaar

2013

Productieland(en)

NL, DE

Originele titel

Boven is het stil

Lengte

93 min.

Drager

NVT

Boven is het stil 20000182 st 2 s low
Boven is het stil 20000182 st 3 s low
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op