Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Opusiiiii en iv 01

Cello en experimentele film

Frank Scheffer (NL 1989, 25 min)

Ors koszeghy c charlotte girod 0

Voorafgaand aan deze voorstelling: een performance in de foyer van EYE van The Cello Box, een poëtisch minitheater met licht dat met de muziek mee kleurt en muren die openen en sluiten net als vleugels”, waarin celliste Katherina Gross muziek van componist Arnold Marinissen uitvoert.Cello Box:Katharina Gross - cello, zang en compositieArnold Marinissen - compositieMarion Traenkle - ontwerp Cello Box, led-programmering en scenografieAnton der Kinderen - constructie Cello BoxProgramma met:

Opus II, III, IV

Drie korte, abstracte, ritmisch gemonteerde, gekleurde animatiefilms, behorende tot de klassieke avant-garde, uit de periode 1921-1925. Deze films werden destijds gedrieën vertoond door de Filmliga. "Ruttmann bracht de film tot zijn zuiverste bewegingsgrond terug, aldus de Filmliga. 'Man soll sich dabei gar nichts denken', verklaarde hij ter inleiding".

Ricercar

Een camera tast de wanden af van gangen en kamers van een industrieel gebouw. Twee films in één: het midden van het beeld is ingenomen door een ander beeld geschoten door een tweede camera, waardoor de twee ruimtes met elkaar gaan interfereren.

Oog

Compositie voor cello en soundtrack, live uitgevoerd door Örs Köszeghy, met video/lichtprojectie van Charlotte Girod (NL 2014). De soundtrack, bestaande uit elektronische geluiden die zijn afgeleid van het instrument zelf, kruipt bijna ongemerkt de compositie in en neemt vervolgens geleidelijk het initiatief over van de uitvoerder.

Études Solares

Frank Scheffer maakte deze visuele interpretatie van het muziekstuk Études Boreales uit 1979 van componist John Cage met als uitgangspunt de stadsplattegrond van Amsterdam. Net als in de composities die Cage schreef in de jaren zeventig, speelde ook voor Scheffer het toeval een grote rol bij de keuze van de beelden en de montage. De compositie van Cage wordt live uitgevoerd door Örs Köszeghy (cello).

onderdeel van EYE on ART

EYE on ART is een wekelijks programma op het raakvlak van film en beeldende kunst. Vast onderdeel blijft het bekende E*Cinema, waarin experimenteel werk van nieuwe makers is te zien naast films van de avant-gardemeesters uit vroeger jaren. Hierin zijn ook speciale, door studenten van kunstacademies en universiteiten samengestelde programma”s te zien. Meer informatie

Details

Opusiiiii en iv 02
Opus 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op