Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Certainwomen 03

Certain Women

Kelly Reichardt / US, 2016 / 107 min.

Tegen de achtergrond van het indrukwekkende berglandschap van Montana proberen vier vrouwen het leven zo in te richten dat het aan hun eisen en verlangens voldoet. In haar nieuwste film laat Kelly Reichardt (Wendy and Lucy, Meeks’ Cutoff) zien hoe de dagelijkse levens van de vrouwen elkaar raken. Koppige doorzetters zijn ze allemaal, maar ook wat eenzaam.

Poster certainwomen b1 tezienindittheater2 web

Sterke vrouwen die hun eigen plan trekken maar toch oog hebben voor de mensen om hen heen: met films als Old Joy (2005), Wendy and Lucy (2008) en de minimalistische western Meek”s Cutoff (2010) zette de Amerikaanse regisseur Kelly Reichardt (1964) verrassende portretten neer van vrouwen die zich koppig staande houden, ook al kunnen ze niet altijd hun omgeving naar hun hand zetten en worden hun – onuitgesproken – verlangens niet altijd ingelost.

subtiel vignet

In haar nieuwste productie Certain Women zijn het de levens van twee advocaten, een boerin en een (overambitieuze) moeder die elkaar kruisen. Laura (Laura Dern) is een aardse, nuchtere advocate die het aan de stok krijgt met een cliënt. Gina (Michelle Williams), moeder en echtgenote, zet alles op alles om haar droom van een zelfgebouwd huis te verwezenlijken, en de boerin (Lily Gladstone) heeft een oogje op Elizabeth (Kristen Stewart), een advocate die avondonderwijs voor volwassenen verzorgt.

Zorgvuldig en elegant smeedt Reichardt de verschillende verhaallijnen aaneen tot een subtiel vignet van alledaagse levens waarin de verlangens en teleurstellingen van de hoofdpersonen invoelbaar worden gemaakt; tegelijkertijd is de film een ode aan de vindingrijke can do-mentaliteit van de Amerikanen: geen van de hoofdpersonen zit bij de pakken neer.

Met Laura Dern, Lily Gladstone, Kristen Stewart en Michelle Williams. Winnaar Beste Film London Film Festival 2016.

“…een van de bijzonderste filmminiaturen van het jaar…emotioneel zo rijk en complex dat het je tot tranen kan roeren… (**** NRC Handelsblad)

“ ..geduldig, invoelend geobserveerde scènes… (**** Het Parool)

“In stilte werkt regisseur Kelly Reichardt aan een prachtig oeuvre, vol van rake observaties…bijzonder knap gemaakt…fraaie camerawerk…finesses van het acteerwerk…scherp en vol mededogen…meesterstuk. (**** De Volkskrant)

Details

Regisseur

Kelly Reichardt

Productiejaar

2016

Productieland(en)

US

Originele titel

Certain Women

Lengte

107 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted, DCP

Certainwomen 01
Certainwomen 04
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op