Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
campagnebeeld IDFA 2023

Chasing the Dazzling Light

Yaser Kassab / SY, QA, SE, 2023 / 63 min.

In de voetsporen van zijn Syrische vader emigreert de regisseur naar Europa. Beiden hadden de ambitie om filmmaker te worden. Aan deze film werken ze samen, wat grappige scènes en een prachtig portret van een vader op afstand oplevert.

poster IDFA 2023
Regisseur Yaser Kassab trad in de voetsporen van zijn vader door op jonge leeftijd vanuit Syrië naar Europa te emigreren, net als hij met de ambitie om filmmaker te worden. Aan deze film werken ze samen, op afstand. Vanuit Syrië geeft de vader zijn zoon telefonisch of via videobellen regieaanwijzingen, maar ook adviezen over volgende filmprojecten of hoe zijn leven in te richten. Liefdevolle gesprekken gelardeerd met goedbedoelde ouderlijke raad. Dit leidt tot grappige of soms wat ongemakkelijke scènes, terwijl het geheel ook een prachtig portret vormt van een vader in afwezigheid, een man die zoals veel van zijn landgenoten van zijn kinderen is afgesneden, door afstand, soms door de dood. Beide mannen leven in een zekere eenzaamheid; bij de gevluchte filmmaker komt die voort uit pogingen samen met zijn vrouw een nieuw leven op te bouwen binnen de grenzen van de flink aangescherpte immigratiewetten in Zweden. Dit is de derde film in een trilogie die IDFA van deze maker vertoont, na de delen On the Edge of Life en I Have Seen Nothing, I Have Seen All.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Yaser Kassab

Productiejaar

2023

Productieland(en)

SY, QA, SE

Lengte

63 min.

Taal

Arabic

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op