Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
36398 la reprise du travail aux usines wonder d r

Cineclub Vrijheidsfilms+ La hora de los hornos

Met dank aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en de master opleiding Preservation and Presentation of the Moving Image aan de UvA.

Naamloos 3

De activistische 16mm-films circuleerden in het Vrije Circuit, buurthuizen en scholen. Vaak hadden de prints geen ondertitels. In dat geval werden er vertalingen op papier meegestuurd die live werden meegesproken.

Inleiding door Joris van Laarhoven, die afstudeerde op de geschiedenis van Cineclub Vrijheidsfilms. Tussen de films door is er muziek van improvisatiemusici van Stichting dOeK -Eric Boeren en Joost Buis- die improviseren op De Internationale en Bandiera Rossa, twee muziekstukken die je de soundtrack van 1968 zou kunnen noemen.

vrijheidsfilms

Vertoond word de klassieker La reprise du travail aux usines Wonder (zonder ondertitels, live meegesproken vertaling), over het einde van de stakingen in de Wonderfabriek. Arbeiders schuifelen terug de fabriek in, terwijl een razende jonge vrouw tegen de stroom in naar buiten komt. Ze tiert dat geen haar op haar hoofd er aan denkt die smerige plek weer te betreden. De arbeidsvoorwaarden zijn schandalig. De rentree van de arbeiders wordt door haar tirade een schaamtevol tafereel: de revolutie is verraden voor een paar centen.

activistische cinema

Daarna is 79 Springs van Santiago Álvarez te zien, een grote naam onder de activistische filmers. Hij maakte een visuele ode aan Ho Chi Minh die, voordat hij in 1969 stierf, zich zorgen maakte over het mogelijke uiteenvallen van het socialistische blok.

Een andere grote klassieker uit het genre is La hora de los hornos (The Hour of the Furnaces) uit 1968 van Octavio Getino en Fernando Solanas. Het was het eerste voorbeeld van 'Third cinema' - een activistische cinema over de politiek van distributie en presentatie (de film moest tijdens de voorstelling worden gestopt en besproken). Een stem uit het vervlogen tijdperk van utopisch radicalisme.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

1968

Vijftig jaar geleden kwamen studenten, fabrieksarbeiders, jongeren en filmmakers in opstand tegen het gezag, van Parijs tot Mexico-Stad. In hun handen niet alleen stenen maar ook wendbare, lichte 16mm-camera’s.

Lees meer
campagnebeeld 1968: You Say You Want a Revolution
79springs
Hour of the furnaces 1968 001 street crowd with placards
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op