Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Labyrint

Cinedans - Dutch Classics

Programma rondom Nederlandse dansfilms uit de jaren ’70 en ’80. Dans- en filmakers zochten volop samenwerking. Hun experimenten gelden nog steeds als bakermat voor hedendaags beeldexperiment.

Cinedans paulina matusiak eddy wenting a4 typo

filmprogramma

Labyrint Albert Seelen, Peter Oosthoek en Koert Stuyf (NL 1971) 11'Labyrint is een studie van een menselijk lichaam en een kevertje, oorspronkelijk onderdeel van een multimediaproject voor het Holland Festival. Vijf jaar later werd een her-edit van het origineel gemaakt met nieuwe geluidscore.

Understatement George Schouten, Ko de Regt en Beppie Blankert (NL 1973) 11'Korte experimentele film uit de 'Haagse School' van Frans Zwartjes.

Katarakt Jan Ketelaars (NL 1978) 9'Jan Ketelaars was meester in ritmische beeldbewerking. Hij koos liefst voor simpele onderwerpen. Katarakt is een live-action animatie van een naakte man in een zwarte ruimte.

Easy Action Animated Jacques Verbeek, Karin Wiertz en Mike Paschenegger (NL 1979) 8'Animatie bestaande uit bijna 3000 foto”s. Een vrouw en een man bewegen om elkaar heen in een kubusvormige ruimte. Hun loopjes worden ongemerkt danspassen.

Ra-action in A Noud Heerkens en Bastiaan van Wingerden (NL 1979) 6'Eén man in een grote fabriekshal. Fascinerende cameratechniek brengt zijn eenzaamheid in beeld.

Shot Wilbert Bank en Bianca van Dillen (NL 1983) 22'Shot geeft een prachtig tijdsbeeld van de Amsterdamse jaren 80. Kostuums, straatbeeld en de zo herkenbare stem van Mathilde Santing tonen het expressieve leven in de hoofdstad van 30 jaar terug.

Oidan Skroeba René Hazekamp en Angelika Oei (NL 1987) 4'Een vrouw danst op een vloer met zand. Haar bewegingen maken patronen op de grond.

Reservaat Clara van Gool (NL 1988) 8'Twee vrouwen dansen samen in een verlaten park. Reservaat was Van Gools eerste film en leverde haar direct een Gouden Kalf-nominatie op.

Cargo René Hazekamp en Piet Rogie (NL 1989) 9'Een danser draagt een emmer, een fotomap én zijn eigen lichaam. Er ontstaat een uitzinnige dans, waarbij de camera optreedt als zijn danspartner.

(Cinedans)

Details

Shot
Reservaat
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op