Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The deer hunter 1

Cinema Egzotik: Cacciatore Night

De uitbreng van de Vietnam-drama’s The Deer Hunter en Apocalypse Now eind jaren zeventig, bleef niet zonder gevolgen; in de duistere wereld van de Italo-Amerikaanse exploitatie ontstond een minigolf van Vietnamfilms waarin legereenheden in de jungle verdwijnen. Cacciatore Night brengt de gerestaureerde 4K klassieker en de ‘cash-in’ samen in een avond over jagen en gejaagd worden.  

The deer hunter 4

Egzotik-programmeur Martin Koolhoven: “The Deer Hunter is Michael Cimino”s meesterwerk en een van de beste oorlogsfilms ooit. Italië had in die tijd vaker de gewoonte om cash-ins te maken van allerlei hits uit Hollywood, maar dit is wel een heel curieuze: L”ultimo cacciatore (ook wel Il cacciatore 2; The Deer Hunter werd in Italië uitgebracht als Il cacciatore) is plotmatig net zoveel schatplichtig aan Apocalypse Now als aan Cimino”s anti-oorlogsfilm, maar oude genrerot Margheriti maakt er meer een Rambo avant la lettre van.”

The Deer Hunter (Michael Cimino US 1978, 183' 4K DCP Engels gesproken)

Met Apocalypse Now geldt The Deer Hunter als dé film over de Vietnamoorlog. Regisseur Michael Cimino schildert leven en lijden van drie jonge staalarbeiders die worden opgeroepen om de Noord-Vietnamese communisten een lesje te leren; geen van hen komt er zonder kleerscheuren vanaf. Met Robert De Niro en Christopher Walken, winnaar vijf Oscars.

Il cacciatore 2 (Antonio Margheriti IT 1980, 95' 35mm Engels gesproken, Nederlands ondertiteld)

Legerkapitein Henry Morris (David Warbeck) verblijft in een bordeel in Saigon in een staat van emotionele ontbinding na de zelfmoord van z”n maat Steve. Al te graag accepteert hij de opdracht om in de jungle van Cambodja een radiozender van de Vietcong onschadelijk te maken. De commandotrip door het oerwoud verloopt niet zonder ongelukken – en dat is precies de bedoeling. Opmerkelijk: de cast is ook te zien in tal van rollen in de films van Mario Bava, Lucio Fulci en Dario Argento, regisseurs die vele malen bekender werden dan Margheriti.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Cinema Egzotik

Cinema Egzotik was het cultprogramma van regisseur Martin Koolhoven en Ronald Simons, Eye-programmeur en hoofdredacteur The Cult Corner.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Egoztik © Hajo de Boer
The last hunter 1
The deer hunter 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op