Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Sorcerer1 0

Cinema Egzotik: Night of the Truckers

Martin Koolhoven en Ronald Simons, vaste gidsen door de wondere wereld van Cinema Egzotik, presenteren twee retespannende truckerfilms: William Friedkins Sorcerer, een onterecht geflopte remake van Le salaire de la peur, en Breakdown, met mannetjesputter en Egzotikfavoriet Kurt Russell in de hoofdrol.

Breakdownposter 0

Martin Koolhoven licht toe: “Er was iets met films in de de jungle einde jaren zeventig, begin jaren tachtig. Waar Herzog en Coppola nog gelauwerd werden na de uit de hand gelopen jungleshoots van respectievelijk Fitzcarraldo en Apocalypse Now, kreeg William Friedkin de deksel op zijn neus met zijn megalomane remake van van Henri-Georges Clouzots meesterwerk Le salaire de la peur. De film flopte en raakte, mede door gezeik met rechten, in de vergetelheid. Volslagen onterecht, want Sorcerer was zo'n film die gewoon plots niet in de nieuwe Zeitgeist paste. De film kwam tegelijk uit met Star Wars, die het paradigma verschoof. Maar in een beter, parallel universum zou Sorcerer de dikke hit zijn geweest.

'Na deze retespannende film blussen we af met een andere truckersfilm: Breakdown, een soort Amerikaanse versie van Spoorloos, met Egzotikfavoriet Kurt Russell.”

Sorcerer William Friedkin (VS 1977)Engels gespr., zonder ondert., 121 min.

Tienduizend dollar de man en een nieuw paspoort: dat is wat een stel avonturiers krijgt als ze een lading nitroglycerine per truck door de Zuid-Amerikaanse jungle rijden. William Friedkin (The French Connection) verfilmde op locatie – fuck CGI! – zijn ruggenmergverstijvende interpretatie van Henri-Georges Clouzots Le salaire de la peur. Met o.a. Roy Scheider en Bruno Cremer. Nieuwe restauratie.

+

Breakdown Jonathan Mostow (VS 1997)Engels gespr., Nederlands ondert., 93 min.

Het keurige stel Jeff en Amy krijgt autopech op weg naar San Diego. Een ogenschijnlijk behulpzame trucker doemt op en geeft Amy een lift. Jeff (Kurt Russell) wacht op assistentie. En wacht. Dat is alles. Of toch niet? Schuilt niet in iedere “nice guy” een meedogenloze wreker? Wel als je Kurt Russell heet!

Details

Sorcerer2
Breakdown1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op