Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Don't Look Now (Nicolas Roeg)

Cinema Egzotik: Paranoia Night

Deze maand richt Egzotik de schijnwerper op films waarin de paranoia rondwaart, met een double bill van John Frankenheimers zelden op het grote doek vertoonde sci-fi psychodrama Seconds (1966) en Nicholas Roegs horrorthriller Don’t Look Now (1973), waarin Donald Sutherland waan en werkelijkheid niet langer weet te scheiden.  

Cinema Egzotik Paranoia Night

Egzotik-programmeur Ronald Simons licht toe: “Seconds – met The Manchurian Candidate en Seven Days in May onderdeel van John Frankenheimers “paranoiatrilogie” – is een pittige paranoia-thriller met desoriënterend camerawerk en een flinke injectie horror. Na de pauze slaat manische achterdocht weer toe, want in Don”t Look Now weet het personage van Donald Sutherland niet meer wat links of rechts is na de onfortuinlijke dood van zijn dochtertje. Hij ontsnapt naar Venetië, maar ook daar achtervolgen de demonen hem, al dan niet gehuld in morsige rode regenjasjes.”

Seconds John Frankenheimer VS 1966 106” Engels gespr., geen ondert.De uitgebluste bankier Arthur Hamilton gaat in op het faustiaanse aanbod van The Corporation om zich dood te laten verklaren en via een breintransplantatie voort te leven in een ander, jonger, atletischer lichaam. Als “Tony Wilson” (Rock Hudson) feest, schildert en sekst hij als nooit tevoren... Maar wat is dat toch dat vreemde, lege gevoel van binnen? Frankenheimer gebruikte veelvuldig de fish eye-lens om de lugubere sfeer van zijn sci-fi psychodrama te versterken. Let op de kinky grape-crushing party! +Don”t Look Now Nicolas Roeg IT GB 1973 110” Engels gespr., Nederlands ondert.Donald Sutherland en Julie Christie zijn de Baxters, het echtpaar van wie het dochtertje Christine is verdronken. Een helderziende meent het kind te hebben gezien in Venetië, de ouders proberen haar overal te vinden. Christine droeg een rood lakjasje toen ze verdronk – opeens wemelt het ervan in Venetië”s kronkelige stegen. De Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films nomineerde Don”t Look Now als een van de beste horrorfilms.

Dit programma is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

Details

still Don't Look Now (Nicolas Roeg)
still Don't Look Now (Nicolas Roeg)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op