Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Mechanic st1

Cinema Egzotik: The Night of Charles Bronson

Hij ploeterde jarenlang als B-acteur en werd beroemd als de harmonica spelende zwijger in Once Upon a Time in the West. Egzotik brengt twee films met Bronson op z’n archetypische best: als huurmoordenaar (The Mechanic) en als straatvechter (Hard Times). Voor het geld, de guts en de glory dus.

Poster egzotik bronson

Cinema Egzotik-programmeur Martin Koolhoven licht toe. “Hoe groot het gemis was, bleek toen Clooney zich door The American ploeterde. Hoeveel beter Charles Bronson dat had gedaan zien we vanavond in The Mechanic. Charles Dennis Buchinsky (zoals hij in het echt heette) was kampioen in het charismatisch niks doen. Wie beter dan hij had Harmonica kunnen spelen in Once Upon a Time in the West? Na Bronson als huurmoordenaar, zien we hem als straatvechter in een wat (onterecht) vergeten film van Egzotik-held Walter Hill.'

The MechanicMichael Winner (VS 1972) 100”Bronson in een van z”n meest archetypische rollen, als zwijgzame huurmoordenaar. Arthur Bishop is al in de vijftig, tijd om de vakkennis over te dragen aan jonge hond Steve – met vele explosies, knokpartijen, achtervolgingen en functionele seks tot gevolg. Bishop: “You always have to be dead sure. Dead sure or dead.”

+

Hard TimesWalter Hill (VS 1975) 93”De man die z”n vuisten laat spreken en de handige, gladde prater, “the muscle and the mouth”: neem twee tegenstelde karakters, veroordeel ze tot elkaar en laat de film beginnen - het is het beproefde recept van regisseur Walter Hill (48 Hrs.) James Coburn is Speed, aalgladde manager van straatgevechten, Bronson is Chaney, “bare knuckle fighter”. Als team houden zich staande tijdens de Grote Depressie, geknokt en gegokt wordt er in de vuige steegjes van New Orleans.

Details

Mechanic st2
Mechanic st4 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op