Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Facetoface3

Cinema Egzotik: The Night of Sergio Sollima

Hij was al vaker te zien bij Egzotik, de man die met Sergio Leone, Sergio Corbucci en Sergio Martino de Italiaanse western groot maakte. Op 1 juli van dit jaar overleed de 94-jarige regisseur en scenarist, Egzotik vertoont twee van zijn beste films, Face to  Face (1967) en Violent City (1970) – allebei op 35mm –, met Gian Maria Volonté en Charles Bronson in de hoofdrollen. 

Sollima schokkendnieuws

Egzotik-programmeur Martin Koolhoven licht toe: “Sollima was een van de vier belangrijke Sergio's in de Italiaanse genrefilm. In Nederland zal zijn televisieserie Sandokan het bekendst zijn, maar wij gaan zijn beste werk draaien. Violent City heeft één van mijn favoriete filmeindes ooit.” Koolhoven, die druk bezig is met de opnamen van zijn westernthriller Brimstone, keert speciaal voor de herdenking van Sollima terug naar Nederland.

Face to Face (Faccia a faccia) Sergio Sollima IT SP 1967 107” Engels gespr., niet ondert.Geschiedenisprofessor Brad Fletcher (Gian Maria Volonté) reist af naar Texas, maar wordt gegijzeld door de bendeleider Bennett. De geleerde en de ongeletterde schieten elkaar te hulp in menige shoot-out, Fletcher ontwikkelt zich tot een prima bandiet die tussen de fluitende kogels door graag socio-politieke inzichten ten beste geeft. “One violent soul is just an outlaw, a hundred are a gang but they're an army at a hundred thousand, that is the point.”

+

Violent City (Città violenta) Sergio Sollima IT 1970 100” Engels gespr., niet ondert.Genrefilmer Sollima koos Charles Bronson en Telly Savalas als elkaars tegenpolen voor zijn misdaadvertelling over huurmoordenaar Jeff (Bronson) die wraak wil nemen op zijn ex-vriendin en haar nieuwe lover, maffiabaas Al (Savalas). Wraak komt uit de loop van Jeffs geweer, Al verliest zich intussen in spraakwaterige monologen over de liefde, het huwelijk, trouw en vriendschap. Geen wonder dat Jeff het kort houdt: “I TOLD you I was not thirsty….”

Details

Facetoface2
Violent1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op