Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Crispy (Kraukškītis) (Dace Rīdūze, LV 2014)

Cinemini: Prentenkoekjes

Cinemini: Prentenkoekjes

Voor de allerkleinsten vertoont Eye deze maand in de Cinemini-zaal drie recente producties van de Letse animatiefilmer Dace Rīdūze. ’Prentenkoekjes’ is een verzamelprogramma van drie lieve, fraaie stopmotionfilms; de verhalen zijn losjes gebaseerd op Rīdūzes favoriete jeugdboeken.

poster Cinemini

Het rode potlood valt uit z”n etui, een dwergmeisje bakt diep in het besneeuwde bos een peperkoekmannetje en de eikeltjespop maakt kennis met meneer Bij en meneer Spin – in de animaties van Dace Rīdūze (1973) is alles in beweging en is niets wat het lijkt.

Voor de allerkleinsten vertoont Eye vandaag drie sprookjesachtige stopmotionfilms waarin geen rem staat op de fantasie. Te zien zijn:

Programma

 • still Little Ruddy (Sārtulis) (Dace Rīdūze, LV 2013)

  Little Ruddy (Sārtulis) (Dace Rīdūze, LV 2013)

  Ruddy, het vrolijke rode potlood, is te laat om geslepen te worden en valt tot overmaat van ramp uit het raam in de tuin. Hij probeert er het beste van te maken maar niemand lijkt hem nodig te hebben. En wat ook gek is: waar Ruddy komt, ontbreekt de kleur rood. En hij wordt gemist door de andere kleurpotloden die nu incompleet zijn! De bloemen en de paddestoelen in het verhaal blijven wit...

 • still Acorn Boy (Zīļuks) (Dace Rīdūze, LV 2010)

  Acorn Boy (Zīļuks) (Dace Rīdūze, LV 2010)

  Eikelmannetje woont in het herfstbos. In het Stengeldorp ontmoet het poppetje mevrouw Bij, meneer Spin, de mieren en andere insecten. Dace Rīdūze nam een prentenboek van de Letse schrijfster Margarita Stāraste tot uitgangspunt.

 • still Crispy (Kraukškītis) (Dace Rīdūze, LV 2014)

  Crispy (Kraukškītis) (Dace Rīdūze, LV 2014)

  Kerstavond zit eraan te komen en dat is altijd een drukke tijd voor de dwergen in het besneeuwde bos. Dwergmeisje bakt peperkoeken – één maakt ze in de vorm van een mannetje, Crispy. Peperkoekmannetje is heel nieuwsgierig, hij stapt de wijde wereld in, heeft een hoop pret, maar, kijk uit! De grotemensenwereld is ook gevaarlijk!

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

60 min.

Voertaal

Nederlands

Onderdeel van

Cinemini

Kinderen van 2 tot 6 jaar beleven hun eerste bioscoopbezoek in de mooiste en intiemste filmzaal van Eye. Elke zondagochtend opent de Cinemini-zaal speciaal voor peuters, kleuters en hun (groot)ouders, waar de kinderen getrakteerd worden op film en spel in een lichtlandschap.

Lees meer
campagnebeeld Cinemini
still Acorn Boy (Zīļuks) (Dace Rīdūze, LV 2010)
still Little Ruddy (Sārtulis) (Dace Rīdūze, LV 2013)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op