Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: City Girl (F.W. Murnau, US 1930) (soundwave)

City Girl

Friedrich Wilhelm Murnau / US, 1930 / 90 min.

Adembenemende romantiek en drama in deze laatste Hollywood-film van F.W. Murnau. Met verbluffend camerawerk portretteert hij een vrouw die onder moeilijke omstandigheden risico's neemt om weer controle te krijgen over haar eigen leven. Met live muziek van James Whale Orchestra.

poster City Girl (F.W. Murnau, US 1930)

Kate, een serveerster in een stadsrestaurant, is eenzaam en ongelukkig in de uitgestrekte metropool en droomt van een leven op het platteland. Eenmaal getrouwd keert ze terug op een boerderij in een tornado van geweld en misbruik. Murnau schetst zo een rijk beeld van het leven in het Amerikaanse middenwesten tijdens de Grote Depressie, vol sterke emoties.

Het camerawerk is verbluffend en contrasteert de uitgestrekte open landschappen van de korenvelden met claustrofobische interieurs gevuld met licht en schaduw, met dank aan Murnau's Duitse expressionistische achtergrond.

Geschillen met FOX Studios over het toevoegen van geluid aan City Girl brachten Murnau ertoe om Hollywood te verlaten en naar de Stille Zuidzee te gaan. FOX maakte een geluidsversie van de film, maar die flopte bij de release en is sindsdien verloren gegaan. De stille versie is echter een meesterwerk van het kaliber Sunrise, vaak gezien als een van de beste stille films ooit gemaakt.

James Whale Orchestra

De kern van het James Whale Orchestra bestaat uit componist en cellist Oliver Parr en sound producer Panayiotis Ioannou. Hij creëert hightech virtuele muzikale lagen die hij combineert met de instrumentale muziek van de live spelers, waardoor het James Whale Orchestra met een kleine bezetting toch een heel flexibel live filmorkest wordt. Met Carla Bos (harp), Ernst Paul Fuchs (piano), Oliver Parr (cello), Martin de Ruiter (orgel), Panayiotis Ioannou (soundscapes).

De partituur is een mix van romantisch, minimaal en westers, geschreven door componist Oliver Parr, en maakt gebruik van het historische bioscooporgel dat in Eye staat.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Friedrich Wilhelm Murnau

Productiejaar

1930

Productieland(en)

US

Originele titel

City Girl

Lengte

90 min.

Taal

live music, English

Ondertiteling

NONE

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still City Girl (F.W. Murnau, US 1930)
still City Girl (F.W. Murnau, US 1930)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op