Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Crime and Punishment (Zhao Liang, CN 2007)

Crime and Punishment

Zhao Liang / CN, 2007 / 122 min.

Een politiestation aan de grens van China en Noord-Korea: agenten in opleiding handhaven zonder mededogen de orde, op het absurde af. Onthullend portret van documentairemaker Zhao Liang, keuzefilm Albert Serra, van wie nu een expositie is te zien.

poster Crime and Punishment (Zhao Liang, CN 2007)
Wat gebeurt er zoal in een Chinees dorpje in het grensgebied bij Noord-Korea? Niet veel, op wat misstappen van de plaatselijke kruimeldief na. En ook de organisatoren van een illegaal mahjongspel zijn bepaald geen grotestadscriminelen. Toch menen de agenten van het plaatselijke politiestation – recruten in opleiding – hard te moeten optreden tegen ieder (mogelijk) vergrijp tegen het wetboek.

Documentairemaker Zhao Liang (Behemoth, I'm So Sorrry) registreert kalmpjes het doen en laten van de dorpelingen en de politie. Het repressieve optreden van de staatsmacht heeft zo z’n absurde kanten – de dorpsbewoners nemen de agenten niet erg serieus, tegelijkertijd deinst de politie niet terug voor mishandeling van verdachten.

Almachtig

Crime and Punishment toont het leven in hedendaags China, waar het staatsapparaat almachtig is. Dat Zhao Liang toestemming kreeg om deze beelden te vertonen, is lichtelijk verbazend – of zou de censuur juist hebben willen laten zien dat geen inwoner van China aan de wet kan ontsnappen? Dat de willekeur en grilligheid van de macht juist onderstrepen wie de macht in handen heeft?

Na de vertoning op zaterdag 22 juni (18:30) is er een Q&A met regisseur met Zhao Liang.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Zhao Liang

Productiejaar

2007

Productieland(en)

CN

Originele titel

Zui Yu Fa

Lengte

122 min.

Taal

Chinees

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Albert Serra

Eye Filmmuseum presenteert Albert Serra – Liberté, de eerste tentoonstelling in Nederland van de Catalaanse film- en theaterregisseur Albert Serra. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt de gehele expositieruimte omgevormd tot een immersieve set vol nachtelijke, heimelijke ontmoetingen, waarin theater, film en tentoonstelling samenkomen.

Lees meer
campagnebeeld Albert Serra – Liberté

Why in Eye

Bizarre, intrigerende film over een Chinees politiestation aan de grens met Noord-Korea. Zhao Liangs portret van het Chinese staatsapparaat roept meer abstracte vragen op over de willekeur en ‘performativiteit’ van machtsverhoudingen in het algemeen. Onvergetelijk.

Thijs Havens
Programmeur Eye Filmmuseum

still Crime and Punishment (Zhao Liang, CN 2007)
still Crime and Punishment (Zhao Liang, CN 2007)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op