Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Cutter's Way (Ivan Passer, US 1981)

Cutter's Way

Ivan Passer / US, 1981 / 107 min.

John Heard en Jeff Bridges zijn de antihelden in deze neo-noir over de moord op een callgirl in getraumatiseerd, post-Vietnam-Amerika. Ivan Passers thriller over de manipulaties van de machtigen werd een cultfilm – nu te zien als keuzefilm van filmmaker Albert Serra. 

poster Cutter's Way (Ivan Passer, US 1981)

Richard Bone (Bridges), een scharrelaar die wat bijverdient in het countryclub-circuit van de rijken, ziet op een avond het vermoorde lichaam van een callgirl in een vuilcontainer gedumpt worden. Hij besluit de zaak te laten voor wat het is, zijn vriend Alex Cutter (Heard), een getraumatiseerde Vietnamveteraan, meent de moordenaar te hebben gezien, te weten de oliemagnaat J.J. Cord.

Wat volgt is een zoektocht naar de dader, die vooral metaforisch moet worden opgevat. Bones’ en Cutters gang door de afgeschermde wereld van de rijken en machtigen legt een netwerk bloot van corrupte politici en zakenlui die hun belangen veilig stellen, koste wat het kost.

Inspirerend voorbeeld

Cutter’s Way was de vijfde Hollywoodproductie van Ivan Passer, die als scenarist meewerkte aan de films van de Tsjechische new wave van de jaren zestig, waaronder die van Milos Forman. Zijn film beviel Hollywood matig en kreeg nauwelijks distributie, ondanks steroptredens van de jonge Heard en Bridges en positieve kritieken.

Voor Albert Serra – van wie nu een expositie is te zien – geldt Cutter’s Way als inspirerend voorbeeld. Pacifiction, zijn portret van een diplomaat die de status quo van de Franse politieke macht uitdaagt, is gedompeld in dezelfde sfeer van paranoia en verlies.

Vertoning op 35mm uit de Eye-collectie.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Ivan Passer

Productiejaar

1981

Productieland(en)

US

Originele titel

Cutter's Way

Lengte

107 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Albert Serra

Eye Filmmuseum presenteert Albert Serra – Liberté, de eerste tentoonstelling in Nederland van de Catalaanse film- en theaterregisseur Albert Serra. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt de gehele expositieruimte omgevormd tot een immersieve set vol nachtelijke, heimelijke ontmoetingen, waarin theater, film en tentoonstelling samenkomen.

Lees meer
campagnebeeld Albert Serra – Liberté

Why in Eye

Zowel de personages als de kijker blijven achter met een unheimisch gevoel over de onaantastbaarheid van de macht - ik zie een parallel met Albert Serra's Pacifiction. Het indrukwekkende camerawerk is van DOP Jordan Cronenweth, die ook tekende voor o.a. Blade Runner en Stop Making Sense.

Thijs Havens
Programmeur Eye Filmmuseum

still Cutter's Way (Ivan Passer, US 1981)
still Cutter's Way (Ivan Passer, US 1981)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op