Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still La última ascensión (Kevin Osepa, NL 2022)

Dag van De Korte Film - NL programma

Bekijk trailer

Dag van De Korte Film 2022

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vieren we De Dag van de Korte Film. Met een speciaal filmprogramma word je getrakteerd op de beste korte films van eigen bodem, met onder andere de Gouden Kalfwinnaars In Flow of Words en La ultima ascensión. Na de film Anahit is filmmaker Laura Hermanides aanwezig voor een Q&A.

poster Dag van De Korte Film 2022
De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Ook is het dé plek waar jong filmtalent zich als eerste aandient. Toch krijgt de korte film vaak weinig tijd op het witte doek. Om in Europa meer aandacht te geven aan korte films vieren we al een paar jaar De Dag van de Korte Film, op de kortste dag van het jaar, 21 december, zowel in Nederland als diverse Europese landen.

Programma

 • still Revelinho (Idriss Nabil, NL 2021)

  Revelinho (Idriss Nabil, NL 2021, 12’)

  Revelinho (12) is bewonderaar en uitoefenaar van het levenslied. De posters van volkszanger Tommy Tijgers hangen aan de muur en als het even kan zingt hij het liefst over zaken die hij nog niet helemaal begrijpt. Als Revelinho opvangt dat zijn ouders uit elkaar gaan, zit er maar één ding op. Samen met zijn twee beste vrienden haalt hij alles uit de kast om met het levenslied zijn ouders weer bij elkaar te zingen.

 • still Anahit (Laura Hermanides, NL 2022)

  Anahit (Laura Hermanides, NL 2022, 9’)

  Als Imaani het zwembad binnenstapt, wordt ze geconfronteerd met de herinnering aan de aanranding die ze hier meemaakte. In een poging haar verleden achter zich te laten, moet Imaani haar trauma in de ogen kijken. Anahit, godin van vruchtbaarheid en heling, wijsheid en water, sterkt haar om via dans en beweging de confrontatie aan te gaan. Het zwembad, de kleedkamer en de douches vormen het toneel voor dit expressieve dansverhaal dat je niet onberoerd laat.

 • still In Flow of Words (Eliane Esther Bots, NL 2021)

  In Flow of Words (Eliane Esther Bots, NL 2021, 23’)

  In Flow of Words volgt de verhalen van drie tolken van het Joegoslavië-tribunaal. Zij moesten schokkende getuigenissen van getuigen, slachtoffers en daders tolken, zonder ooit hun eigen emoties, gevoelens en persoonlijke geschiedenis te laten horen. In tegenstelling tot hun positie bij het tribunaal, plaatst deze film hun stemmen en ervaringen centraal.

  Winnaar Gouden Kalf Beste Korte Documentaire.

 • still La última ascensión (Kevin Osepa, NL 2022)

  La última ascensión (Kevin Osepa, NL 2022, 24’)

  Als jonge visser op Curaçao is het voor Rowin lastig om zijn hoofd boven water te houden. Tot hij op een dag een wonderlijke ontmoeting heeft met een geheimzinnige figuur. Het begint Rowin te dagen dat hij door diens aanwezigheid op de visstek meer vis vangt. Naarmate de twee elkaar beter leren kennen, durft Rowin zich open te stellen voor zijn verleden en leert hij zijn toekomst te omarmen. Regisseur Kevin Osepa werpt met deze film een nieuw licht op thema's als post-kolonialisme en de Afro-Caribische identiteit.

  Winnaar Gouden Kalf Beste Korte Film.

 • still Het kamp (Philip Huff, NL 2022)

  Het kamp (Philip Huff, NL 2022, 18’)

  De dertigjarige Robin vertrekt vanuit de stad om enkele dagen op houthakkerskamp te gaan. Maar is het een houthakkerskamp of een mannenkamp? Robin wordt gezien als een indringer, en ontkomt na de aanvankelijke verwarring en verontwaardiging niet aan sterke staaltjes mansplaining, getreiter en ronduit seksistische kampvuurgrappen. Net zolang totdat de boel explodeert. Na al dat incasseren kan Robin niet anders dan het zwijgen verbreken. Gebaseerd op een kort verhaal van Maartje Wortel.

 • still It’s Nice in Here (Robert-Jonathan Koeyers, NL 2022)

  It’s Nice in Here (Robert-Jonathan Koeyers, NL 2022, 16’)

  Een fragmentarisch portret van een persoon, een moment, en een plaats, gezien door de gekleurde en subjectieve herinneringen van een jong meisje, Imani, en een politieagent, David. Beiden hebben totaal verschillende herinneringen aan hetzelfde noodlottige moment dat plaatsvond in een buurtwinkel en dat hun leven voor altijd veranderde.

  Wereldpremière in Cannes Semaine de la Critique.

Het Dag van De Korte Film programma is ook van 21 december t/m 4 januari via Picl te bekijken.

Details

Productiejaar

2022

Lengte

122 min.

Productieland(en)

NL

Ondertiteling

Engels

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Anahit (Laura Hermanides, NL 2022)
still In Flow of Words (Eliane Esther Bots, NL 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op