Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Damnatio Memoriae 1

Damnatio Memoriae

Thunska Pansittivorakul / TH, DE, 2023 / 108 min.

Fragmenten uit videoclips, journaals, nieuwsprogramma’s en propagandafilms tonen bekende en 'vergeten' historische gebeurtenissen. Het vierkante beeldformaat versterkt het benauwende gevoel van eeuwige menselijke vernietigingsdrang.

poster IDFA 2023
Fragmenten uit videoclips, journaals, nieuwsprogramma’s, animaties en propagandafilms tonen de mensheid als een extreem moordzuchtige soort in Damnatio memoriae (‘vervloeking van de nagedachtenis’). Naast bekende beelden (de atoombom, de Vietnamoorlog, 9/11) komen onder het tapijt geveegde historische feiten aan de orde. Zoals de ‘vergeten’ slachtpartijen in de naoorlogse Taiwanese dictatuur. En wie weet dat er in 1958 een Amerikaans plan was om een atoombom op de maan te laten ontploffen? Intrigerend is de carrière van de Taiwanese zangeres Teresa Teng (1953-1995). Haar populariteit werd in Taiwan ingezet voor nationalistische-militaire propaganda, maar haar liedjes bevrijdden miljoenen Chinezen voor even uit het rigide communistische keurslijf. “Er is geen teken dat er hulp van elders zal komen om ons van onszelf te redden.” Met dit citaat van astronoom Carl Sagan opent de film, om ons vervolgens een blik te gunnen op de duistere achterkant van de geschiedenis. Het vierkante beeldformaat versterkt het benauwende gevoel dat de mensheid eeuwig in de greep is van vernietigingsdrang.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Thunska Pansittivorakul

Productiejaar

2023

Productieland(en)

TH, DE

Lengte

108 min.

Taal

Thai

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 Damnatio Memoriae 2
IDFA 2023 Damnatio Memoriae 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op