Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Béla Tarr / HU, 1988 / 116 min.

Béla Tarr maakte een ongrijpbare, melancholieke film over het naderende einde van het communisme. Grijzen en schaduwtinten verlenen deze existentiële film noir-parabel over wanhoop een bijna abstracte schoonheid temidden van regen, modder en huilende honden. Nieuwe 4K-restauratie.

poster Damnation (Béla Tarr, HU 1988)

Karrer leeft sinds zijn ontslag een teruggetrokken bestaan in een grauw industriestadje op het Hongaarse platteland; zijn avonden brengt hij door in de Titanic Bar: daar staart hij verliefd naar de zangeres, zonder resultaat. Maar de vrouw is al getrouwd.

Zo zou de logline of pay-off kunnen luiden voor Béla Tarrs portret van een haveloze man in kommervolle omstandigheden aan de vooravond van de val van het communisme. Zou – want Tarr (Pécs, 1955) is niet een regisseur die zijn werk graag samenbalt in eenvoudige oneliners. Het verhaal speelt in zijn films een ondergeschikte rol, de beelden – in zwart-wit – doen het werk, soundtrack en muziek dragen zijn parabels over de mens als een bundel van existentiële wanhoop.

Het dierlijke in de mens

Damnation (1988) behoort met Sátántangó (1994) en Werckmeister harmóniák (2000) tot een trilogie die tot stand kwam in samenwerking met de Hongaarse romanschrijver en scenarist László Krasznahorkai. Alle drie de films zijn op te vatten als commentaar op de kwetsbaarheid van de menselijke beschaving; onverwachte, bedreigende ontwikkelingen blijken het dierlijke in de mens omhoog te brengen en doen de onderlinge solidariteit in een besloten gemeenschap snel teniet.

Toch is er soms een glimp van verlossing, als de drank vloeit, een balkanorkestje viool, klarinet en drums laat klinken en de barbezoekers zich verliezen in dronken dans.

...goed...adembenemend...buitengewoon mooi... (De Filmkrant)

Eye brengt Sátántangó, Damnation, Werckmeister harmóniák, The Outsider en Family Nest in restauratie uit, te zien in Eye en landelijke bioscopen.

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Béla Tarr

Productiejaar

1988

Productieland(en)

HU

Originele titel

Kárhozat

Lengte

116 min.

Taal

Hungarian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Damnation (Béla Tarr, HU 1988)
still Damnation (Béla Tarr, HU 1988)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op