Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
De boskampi s 47042778 st 1 s high

De Boskampi's

‘Een misdadig leuke familiefilm’ en ‘de eerste Nederlandse gangsterfilm voor kinderen' zijn de slagzinnen waarmee Arne Toonens jeugdfilm De Boskampi’s in de theaters werd gebracht. Voor zijn geestige vertelling over de gepeste puber Rik Boskamp die zich een maffia-imago aanmeet, koos de regisseur onder anderen cabaretier Henry van Loon, René van ’t Hof en Merel Polat als acteurs.

De boskampi s 47042778 ps 1 s high

Niet alleen wordt Rik (Thor Braun) zelf gepest, ook zijn vader (Van Loon), een competente maar sukkelige boekhouder, is voortdurend het mikpunt van spot. Wanneer zijn vader moet verhuizen vanwege een promotie ziet Rik zijn kans schoon: op zijn nieuwe school maakt hij indruk door het verhaal rond te strooien dat hij de zoon is van de gevreesde maffiabaas Paolo Boskampi….

Met De Boskampi”s maakte Toonen (Dik Trom) een vaardige misdaadkomedie voor jong en oud die de clichés uit het genre grappig uitvergroot, van Martin Scorseses gangsterfilms en de film noir tot Franse detective-komedies. Uitgangspunt was het gelijknamige, kluchtige jeugdboek van Marjon Hoffman; René van ”t Hof tekent voor het betere slapstickgehalte met zijn vertolking van een op non-actief gestelde detective die zijn incompetentie hardnekkig ten toon blijft spreiden.

Details

De boskampi s 47042778 st 2 s high
De boskampi s 47042778 st 3 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op