Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still De Oost (Jim Taihuttu, NL/ID/BE 2021)

De Oost

Jim Taihuttu / NL, ID, BE, 2021 / 141 min.

Een Nederlandse legerkapitein slaat het verzet van de bevolking tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog steeds genadelozer neer. Ook de lijn tussen goed en kwaad voor soldaat Johan wordt steeds vager.

poster De Oost (Jim Taihuttu, NL/ID/BE 2021)
Indonesië, 1946. Johan (Martijn Lakemeier) is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om 'orde op zaken' te stellen in Nederlands-Indië tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt Johan in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk (Marwan Kenzari). Bij uitbreng van de film laaide het debat over het militaire geweld van Nederland tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog opnieuw fel op.

Jim Taihuttu over zijn film: "Met De Oost wil ik de slingerende weg naar excessief geweld laten zien. Welke omstandigheden en gebeurtenissen zorgden ervoor dat relatief onschuldige jongens het vuur openen op een groepje onbekende, ongewapende vrouwen en kinderen? In eerste helft van de film dalen we stapje voor stapje af op de trap naar het donkere deel in Johans ziel. Als de omstandigheden ervoor zorgen dat de deur naar die trap open staat, geloof ik dat iedereen deze betreden kan."

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violence

Regisseur

Jim Taihuttu

Productiejaar

2021

Productieland(en)

NL, ID, BE

Originele titel

De Oost

Lengte

141 min.

Taal

Dutch, Indonesian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Revolusi!

Revolusi! in het Rijksmuseum en Revolusi! in Eye: allebei nemen ze je mee naar de tijd van de Indonesische vrijheidsstrijd. Het filmmuseum brengt een programma met Indonesische ‘strijdfilms’ waarvan sommige nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest.

Lees meer
campagnebeeld Revolusi!
still De Oost (Jim Taihuttu, NL/ID/BE 2021)
still De Oost (Jim Taihuttu, NL/ID/BE 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op