Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
De patrick eye filmmuseum 7

De Patrick

Tim Mielants / BE, 2019 / 97 min.

Pak een man z’n hamer af en wat blijft erover? Patrick, klusjesman op de naturistencamping van z’n vader, raakt zijn favoriete gereedschap kwijt en belandt in een obsessieve zoektocht naar het object dat z’n leven zin gaf. De Patrick – tragikomedie met Kevin Janssens als Patrick en Pierre Bokma en Hannah Hoekstra in bijrollen – is het speelfilmdebuut van Tim Mielants. De Belgische regisseur tekende onder meer voor de succesvolle BBC-serie Peaky Blinders.   

Poster de patrick eye filmmuseum

Patrick doet het onderhoud van een naturistencamping in de Ardennen, gerund door vader Rudy (Josse De Pauw). Te midden van de onbekommerde naaktlopers – we schrijven het jaar 1985 - verricht hij de dagelijkse klusjes, inbegrepen het ingaan op de avances van een vaste campingbezoekster, in ruil voor niets minder dan... een pot jam.

Er is maar één ding dat Patrick echt opwindt, en dat is het zelf ontwerpen en timmeren van meubels. Wat niet gaat zonder hamer – ziedaar de existentiële catch 22 waarin de hoofdpersoon belandt.

vreemde types

Voor zijn vertelling over een jongvolwassene die zijn weg in het leven zoekt na het overlijden van de vader, liet Mielants zich inspireren door een jeugdervaring. Met zijn ouders bezocht hij ooit een naturistencamping waar “vreemde types” rondliepen.

Mielants vertaalde zijn herinneringen naar een absurde tragikomedie, met ruimte voor campinggasten als de archetypisch brutale Nederlander Herman (Pierre Bokma) die zich voortdurend beklaagt over de gebrekkige leiding en het matige onderhoud op de camping. De mooie Nathalie (Hannah Hoekstra) ziet Patrick zoals ie werkelijk is en raakt met hem bevriend. De lokale Bromsnor (Bouli Lanners) en een verlopen rockster genaamd Dustin Apollo completeren de motley crew.

De Patrick werd onderscheiden met de prijs voor Beste regie van het Karlovy Vary International Film Festival.

“...hulde... fraai...een erg geestige film...Pierre Bokma in topvorm...uniek...grappigste rouwverwerking ooit. (**** NRC Handelsblad)

“...imponeert...memorabel...eigenzinnig en geestig... (**** De Volkskrant)

“Een van de leukste Nederlandstalige films dit jaar...terloopse humor, stijlvaste regie en de perfect getroffen toon... (**** VPRO/Cinema.nl)

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul language

Regisseur

Tim Mielants

Productiejaar

2019

Productieland(en)

BE

Originele titel

De Patrick

Lengte

97 min.

Taal

Dutch, English, French, German

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

De patrick eye filmmuseum 6
De patrick eye filmmuseum 8
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op