Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still De stilte rond Christine M. (Marleen Gorris, NL 1982)

De stilte rond Christine M.

Marleen Gorris / NL, 1982 / 98 min.

Oscar-winnaar Marleen Gorris (Antonia, Mrs. Dalloway) debuteerde in 1982 verrassend met haar feministische thriller De stilte rond Christine M. Drie vrouwen, die elkaar niet kennen, vermoorden een boetiekhouder. Wat is hun motivatie? Hoogleraar filmwetenschap en Eye Scholar in Residence Patricia Pisters spreekt vooraf met Gorris over haar filmcarrière.

poster De stilte rond Christine M. (Marleen Gorris, NL 1982)

Waarom moet de winkelier sterven? Wat beweegt de vrouwen tot hun daad? Het is aan de psychiater (Cox Habbema) om de beweegredenen van de daders te doorgronden.

enerverend psychologisch

Feministe en regisseuse Marleen Gorris leverde met haar debuut De stilte rond Christine M. destijds een veelbesproken visitekaartje af, een enerverende psychologische thriller waarvoor ze op het Nederlands Film Festival een Gouden Kalf won en die ook buiten Nederland veel succes had. In tijden van #MeToo is de film weer relevanter dan ooit.

baanbrekend

Marleen Gorris maakte na haar debuut onder andere Gebroken spiegels (1984) en het met een Oscar bekroonde Antonia (1995). Haar filmografie telt tal van sterke vrouwelijke hoofdrollen; Voor de verfilming van het scenario van haar speelfilmdebuut had Gorris oorspronkelijk Akerman in gedachten, maar deze overtuigde haar Nederlandse collega zelf de regie ter hand te nemen.

feministische klassiekers

In dezelfde maand waarin de Eye International Conference 'Sisters' - over vrouwen in de pionierstijd van de cinema - plaatsvindt, vertoont Eye behalve De stilte rond Christine M. ook (20 mei) Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles van Chantal Akerman. Akerman en Gorris begonnen als baanbrekende feministische regisseurs in eigen land en maakten vervolgens internationaal carrière.

De Eye International Conference 'Sisters' vindt plaats van 25 t/m 29 mei.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Marleen Gorris

Productiejaar

1982

Productieland(en)

NL

Originele titel

De stilte rond Christine M.

Lengte

98 min.

Taal

Nederlands

Drager

35mm

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still De stilte rond Christine M. (Marleen Gorris, NL 1982)
still De stilte rond Christine M. (Marleen Gorris, NL 1982)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op