Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Rothko1

DE STILTE VAN ROTHKO

Eind april ging Marjoleine Boonstra’s speelfilmdebuut Kurai Kurai - Tales on the Wind in première. Nu vertoont EYE ook haar vorig jaar uitgekomen documentaire De stilte van Rothko, over leven en werk van de schilder van de zinderende kleurvlakken. Aan het woord komen onder meer Rothko’s restaurator, Rothko-biografe Annie Cohen-Solal en zoon Christopher Rothko.

Rothko3

Zoals zoveel kijkers die onder de indruk zijn van het werk van Mark Rothko, vroeg ook Boonstra zich af wat er achter die geheimzinnig vibrerende, emotioneel geladen kleurvlakken schuilging. In interviews met onder andere Rothko-biografe Annie Cohen-Solal en zoon Christopher Rothko probeert de regisseur het werk van de in Letland geboren schilder dichterbij te halen.

Dat hij een puur abstracte schilder zou zijn, berustte op een misverstand liet Rothko verbaasde toehoorders wel eens weten. Niet het onderzoek naar kleur en vorm was het hoofdonderwerp van zijn schilderijen, maar het creëren van emotie-geladen stilte en het stimuleren van een dialoog tussen maker en kijker.

Het werk van Rembrandt, Matisse, de Italiaanse frescoschilders en de surrealisten was een belangrijke inspiratiebron, onthult de documentaire die ook veel ruimte geeft aan Rothko”s restaurator Carol Mancusi-Ungaro. Zij heeft, beroepshalve, Rothko”s techniek zo dicht mogelijk proberen te naderen.

De stilte van Rothko brengt een wereldberoemde kunstenaar onder handbereik, gelukkig zonder het mysterie dat hem omgeeft op te willen lossen.

Vooraf: Marjoleine Boonstra's korte film Sa Nule. Vanaf 30 april in EYE: Kurai Kurai - Tales on the Wind.

Details

Rothko4
Rothko5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op