Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Ping Pong e Poi... (Frans Weisz, IT 1962)

De vroege films van Frans Weisz

Deze bijzondere films uit de collectie van EYE schetsen de ontwikkeling van Frans Weisz als filmmaker in de vroege jaren van zijn carrière. Van de eerste korte, experimentele films die hij eind jaren vijftig en begin jaren zestig maakte op de Nederlandse Filmacademie en op het Centro Sperimentale in Rome, tot zijn slapstickbijdrage aan Voor een cinematheek (1969).

still Het gangstermeisje (Frans Weisz, NL 1966)

Spiegel van Nederland no. 22 (filmjournaal, NL 1959, fragment)

Studenten van de Nederlandse Filmacademie bezoeken Haghefilm en Madurodam. Frans Weisz wint de scenariowedstrijd voor een item over Madurodam.

Moreelse Park (Rob du Mée, NL 1959, 8 min)

Een jonge tekenaar (een 21-jarige Weisz) raakt gefascineerd door twee meisjes in het Utrechtse Moreelsepark. Weisz was samen met Du Mée, die later onder andere De inbreker en Rooie Sien zou produceren, verantwoordelijk voor het scenario.

Ping pong e poi… (Frans Weisz, IT 1962, 14 min)

Een meisje daagt een jongen uit die aan het pingpongen is. Levenslustige en kleurrijke film die Weisz maakte tijdens zijn filmopleiding in Rome.

Helden in een schommelstoel (Frans Weisz, IT 1964, 30 min, Italiaans/Engels gesproken, Italiaans ondertiteld)

Weisz” bijdrage aan de Italiaanse episodenfilm Gli eroi di ieri… oggi… domani is een variant op de spaghetti western, over twee stoïcijnse cowgirls die in Rome verzeild raken bij een optreden van tieneridool Johnny Lion. Filmdebuut van Kitty Courbois.

Cine en Ma op zoek naar een cinematheek (Frans Weisz, NL 1969, 10 min)

Samen met collega-cineasten als Adriaan Ditvoorst en Wim Verstappen maakte Weisz Voor een cinematheek, een pleidooi voor de verhuizing van het Filmmuseum naar het Vondelparkpaviljoen. Twee slapstickfiguren, Cine en Ma, zijn in Amsterdam wanhopig op zoek naar een cinematheek.

Terug naar het Moreelse Park (Frans Weisz, NL 2008, 5 min)

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Filmacademie maakte Weisz samen met zijn zoon Géza een remake van de korte film Moreelse Park. De Frans Weisz van 2008 ontmoet zijn jongere ik uit 1959.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Frans Weisz

Bij de première van Frans Weisz’ nieuwste film Het leven is vurrukkulluk, naar de sprankelende roman van Remco Campert, ruimt Eye de zalen in voor een programma rond de films van een van Nederlands belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar. Bij veel voorstellingen is Frans Weisz samen met acteurs en crew aanwezig.

Lees meer
campagnebeeld Frans Weisz - Filmen is vurrukkulluk (still Het gangstermeisje)
still Ping Pong e Poi... (Frans Weisz, IT 1962)
still Ping Pong e Poi... (Frans Weisz, IT 1962)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op