Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
campagnebeeld De Films van Kieslowski

Dekalog 9 + 10

Krzysztof Kieślowski: Dekalog 9 + 10

Negende en tiende deel van Kieslowski’s monumentale tv-serieDekalog, over de tien geboden. In de negende aflevering stelt een impotente hartchirurg voor dat zijn vrouw een minnaar neemt, in het slot gaan twee broers tot het uiterste om een waardevolle postzegelverzameling te completeren.

poster De Films van Kieslowski
In alle afleveringen van deDekalog-serie raken de personages door het toeval verzeild in omstandigheden die hen gegijzeld houden. Hun levens zijn bleek – de tien afleveringen zijn gesitueerd in het grauwe beton van een typisch Poolse buitenwijk –, hun toekomst ook: hogere machten lijken hen in de greep te houden, een ethisch besef is slechts op de achtergrond aanwezig.

Kieslowski vertoonde de serie in z’n geheel op het filmfestival van Venetië (1989). Een ongelooflijke prestatie, zeker in de roerige tijd volgend op de val van de Muur, toen de communistische machthebbers gedwongen werden vrije verkiezingen toe te staan.

Programma

 • Dekalog 9

  Een impotente hartchirurg stelt voor dat zijn liefhebbende vrouw haar lustgevoelens mag uiten in de armen van een andere man. Wat begint als een losse affaire wordt een echte relatie, tot ongenoegen van haar echtgenoot. De ondraaglijke situatie drijft hem tot extreme daden, waarbij hij hun liefde en zijn eigen wil om te leven op de proef stelt. Op de grens tussen komedie en tragedie stelt Kieslowski vraagtekens bij de basis van het huwelijk, en wat echt overspel inhoudt.

 • Dekalog 10

  Een ordelijke Poolse bourgeois man en zijn broer annex verlopen rocker erven de kostbare postzegelverzameling van hun overleden vader, die, zo ontdekken ze, begeerd wordt door dealers van soms dubieus allooi. Hoe meer de broers betrokken raken bij dit wereldje van hun vader, hoe nijpender en komischer hun situatie wordt.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Krzysztof Kieślowski

Productiejaar

1988

Lengte

115 min.

Productieland(en)

PL

Taal

Pools

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
campagnebeeld De Films van Kieslowski
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op