Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Nl fma bt kp 2019 03

Der Amerikanische Freund

Thom Hoffman geeft een introductie bij zijn favoriete film uit het Robby Müller programma! Vóór Paris, Texas bleek Wenders’ fascinatie met Amerika al in zijn verfilming van Patricia Highsmiths thriller Ripley’s Game: een hommage aan de Amerikaanse gangsterfilm, met Dennis Hopper als de mysterieuze titelfiguur. Camerawerk van Robby Müller, aan wie EYE een tentoonstelling wijdt.

Americanfriendposter

Wenders” adaptatie leverde een wonderlijke film op, met amusante gastrollen voor Wenders” idolen, de Amerikaanse filmmakers Nicholas Ray en Sam Fuller, en de Franse regisseur Jean Eustache. Bruno Ganz en Dennis Hopper zetten memorabele prestaties neer in deze filosofisch getinte vertelling over integriteit en misdaad.

Ganz is de door leukemie getroffen lijstenmaker Jonathan Zimmermann, wiens dodelijke ziekte door de mysterieuze Amerikaan Ripley (Hopper), een kunstzwendelaar, wordt ingezet. De spanning stijgt als Zimmermann in zijn rol van huurmoordenaar kruipt – met een onvergetelijk spannende treinreis richting München tot gevolg.

Der amerikanische Freund geld nog altijd als een van de hoogtepunten uit Wenders” oeuvre; de film werd onder meer genomineerd voor de Gouden Palm en de César en won de Duitse Film Prijs. Robby Müller, terugblikkend: “Ik dacht toen, daar krijgt Wim Wenders een prijs voor. Hoewel ik de film goed vind, heeft hij nooit de bekendheid gekregen van Paris, Texas. Toen ik hem later terugzag, dacht ik: een hoop beelden lijken op het werk van de Belgische graficus en pop art-kunstenaar Guy Peellaert, maar dat was niet bewust.”

Vertoning van de gerestaureerde kopie (4K).

Acteur en fotograaf Thom Hoffman leidt op 27 augustus zijn favoriete film uit het Robby Müller-programma in. Hoffman maakte in 2004 de documentaire Dennis Hopper: The Decisive Moments, over de gelijknamige acteur, regisseur en beeldend kunstenaar die een van de hoofdrollen in Der amerikanische Freund vertolkt.De voorstelling op 27 augustus is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

Details

Nl fma bt kp 2019 07
Nl fma bt kp 2019 02
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op