Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Desperate living 2

Desperate living

John Waters / US, 1977

Bij het veertigjarig (!) jubileum van punk mag een vroege klassieker van ‘Pope of Trash’ John Waters niet ontbreken. Desperate Living is een aanval op het matriarchaat en pleidooi voor vrijheid – met kolderieke seks- en geweldsuitspattingen, een punksprookje rond big mama Jean Hill.

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

Lang voordat de term LGBTQ salonfähig werd, liet John Waters lesba”s, gays, transseksuelen, fetisjisten van allerlei gezindte en oversekste hetero”s in zijn lowbudgetproducties optreden – tot genoegen van de acteurs zelf en een selecte groep liefhebbers van camp en underground in het bijzonder.

Slechts 65.000 dollar had Waters nodig om zijn triomf van slechte smaak te realiseren: het betreft een sprookje rond de rijke, neurotische huisvrouw Peggy Gravel en Queen Carlotta (Jean Hill), heerseres over een verzameling daklozen en misfits die op een vuilnisdump in Baltimore een eigen onderkomen hebben gebouwd. Gravel is er verzeild geraakt nadat ze haar echtgenoot heeft laten vermoorden door haar 200 kilo wegende huishoudster, en raakt betrokken bij de opstand van de bewoners tegen Carlotta; de Queen wordt ten val gebracht door een lesbisch-transseksuele revolutie.

Waters – in de jaren zeventig nog geheel niet salonfähig – was uit op vol shockeffect; gekookte ratten, gang rapes, kannibalisme: het passeert de revue, maar gelukkig wordt het over the top verhaal gelardeerd met absurde dialogen en oneliners en heerlijk amateuristisch acteerwerk: in een Waters-film neemt niemand zichzelf serieus. Of zoals de regisseur zelf zei: “Desperate Living is een lesbisch melodrama […] een monsterlijke sprookjescomedy over psychische pijn, penisnijd en politieke corruptie, die mikt op een publiek van zeer neurotische volwassenen met de geestesgestelheid van achtjarigen.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

John Waters

Productiejaar

1977

Productieland(en)

US

Originele titel

Desperate living

0

Drager

35mm

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
Desperate living 3
Desperate living 4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op