Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Dialmformurder3

Dial m for murder (3d)

Originele driedimensionale versie van Alfred Hitchcocks thriller uit 1954 over een ex-tenniskampioen die zijn echtgenote wil laten ombrengen. De man bedenkt een ingenieus plan maar wordt zelf het slachtoffer. Uiterst spannend Kammerspiel, met ingehouden en daardoor zeer effectief gebruik van 3D.

Affiche 1

Een van de bekendste Hitchcocks, die echter zelden in de oorspronkelijke 3D-versie wordt vertoond. Ray Milland speelt Tony, een ex-tenniskampioen die zijn overspelige echtgenote (Grace Kelly, in haar eerste Hitchcock-film) wil laten vermoorden zonder sporen achter te laten. Dat vergt zorgvuldige planning en veel geduld. Toch is de uitkomst van Tony”s ingenieuze denkwerk een andere dan gedacht.

Voor zijn moordmysterie maakte Hitchcock spaarzaam, maar uiterst effectief gebruik van 3D. Beroemd is de scène waarin Grace Kelly een schaar oppakt die voor het publiek de zaal in lijkt te zweven. De regisseur had hiervoor de camera in een gat in de vloer geplaatst, voor meer reliëfeffect. De studiobazen van Warner legden deze versie echter op de plank en bracht een “platte” versie in omloop.

Dial M for Murder werd in 1998 nog een keer vefilmd met Michael Douglas in de hoofdrol. Het origineel blijft echter onovertroffen: geen woord, geen beeld en geen beweging te veel – vintage Hitchcock.

Details

Dialmformurder2
Grace kellys style dial m for murder 8
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op