Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
1 30

Dior and I

Frédéric Tcheng / FR, 2015 / 90 min.

Achter de schermen bij Dior en de totstandkoming van de eerste collectie van Raf Simons, waarbij het creatieve proces van deze aanstormende modeontwerper voorop staat – stereotiepe glamour of achterklap ontbreken.

Dior and i 52010046 ps 1 s high

Het bijzonder mooi vormgegeven Dior and I volgt Raf Simons in aanloop naar de lancering van zijn eerste haute couture-collectie voor Christian Dior in het voorjaar van 2012. Weinig modehuizen zijn omringd met zo”n hoge verwachting als Dior. Vanaf het moment dat Simons werd benoemd tot artistiek directeur van de haute couture-lijn in 2012, rezen er twijfels - hij werd te minimalistisch genoemd, en zou meer bekend zijn om zijn mannencollectie onder zijn eigen label. Hoe zou deze Belg omgaan met de druk van de Dior-erfenis terwijl hij zijn eerste collectie in slechts acht weken moet samenstellen?

Regisseur Tcheng volgt Simons vanaf het moment dat hij in het atelier arriveerde. Uiterlijk blijft Simons kalm, terwijl hij innerlijk doodsangsten uitstaat. Zijn assistent Pieter Mulier charmeert ondertussen de naaisters en kleermakers – de ruggengraat van het huis. Daarnaast wordt er voorgelezen uit de memoires van Christian Dior. De gelijkenissen tussen Dior en Simons zijn groot en leggen een extra druk op zijn schouders.

Simons brengt lange dagen door om na te denken hoe hij de klassieke Dior-lijn – discreet en toch vrouwelijk – kan combineren met zijn eigen invloeden, vooral uit de wereld van de hedendaagse kunst, zoals de schilderijen van Gerhard Richter en Sterling Ruby. De documentaire behandelt haute couture niet als iets oppervlakkigs maar als ontwerpkunst, waarbij visie belangrijker is dan het prijskaartje.

Details

Regisseur

Frédéric Tcheng

Productiejaar

2015

Productieland(en)

FR

Originele titel

Dior and I

Lengte

90 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

2 33
3 34
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op