Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Dirty picture 1980 pim de la parra pim de la parra 2

Dirty Picture

Pim de la Parra / NL, 1979 / 85 min.

Erotisch getinte avonturen van een Colombiaanse oogarts in Amsterdam, tijdens een tussenstop op zijn terugreis van een congres in India. Dirty Picture wordt vertoond met live muziek van Kevin Toma. Pim de la Parra geeft een inleiding. Vooraf de korte film Heart Beat Fresco.

Poster dirty picture eye filmmuseum

De Colombiaanse optometrist dr. Ignacio Cosso (De la Parra zelf) maakt na een congresbezoek naar Calcutta op terugreis naar eigen land een tussenstop in Amsterdam. Hier laat hij zich door een verleidelijke vrouw per fietsriksja door de stad voeren. Tijdens zijn doortocht in de stad komt hij steeds mooie en vaak blote vrouwen tegen die hij veelal fotografeert. Zo weet hij een aantrekkelijke stripper te veroveren.

plezierig chaotisch

De lowbudgetfilm werd destijds geheel zonder geluid opgenomen en als stille film in de in bioscoop uitgebracht. Pim de la Parra vroeg Kevin Toma, filmjournalist, componist en DJ, om muziek bij de film te componeren en deze eenmalig uit te voeren.

Kevin Toma over zijn score: 'Pim de la Parra's Dirty Picture is een film die na bijna veertig jaar nog altijd vrolijk en plezierig chaotisch drentelt door een zwart-wit Amsterdam vol amoureuze ontmoetingen en absurdistische incidenten. Iets van die sfeer hoop ik ook te vangen in mijn nieuwe score (...) Deze film-stad is voor mij vooral een droom-stad, en dat wil ik met mijn muziek benadrukken, door een lichte, sprankelende en ook verrassende toon aan te slaan; vaak swingend en jazzy, geregeld onvoorspelbaar en licht experimenteel.'

Vooraf Heart Beat Fresco (Pim de La Parra, 1966, 10'), De La Parra's korte film over een schilder die lijdt onder zijn slecht ontwikkelde motoriek en ondermaats liefdesleven. Een vrouw wijst hem de weg. Na haar blote optreden in Heart Beat Fresco weigerde Cox Habbema nog langer rollen met seksscènes.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Pim de la Parra

Productiejaar

1979

Productieland(en)

NL

Originele titel

Dirty Picture

Lengte

85 min.

Taal

zonder

Drager

35mm, DCP

Onderdeel van

Parra Odyssee

Pim de la Parra richtte met brother in arms Wim Verstappen de geruchtmakende productiemaatschappij $corpio op, tekende voor de eerste grote Surinaamse speelfilm Wan Pipel en kreeg cultstatus als minimal movie­pionier.

Lees meer
campaign image Parra Odyssee
Dirty picture 1980 pim de la parra pim de la parra 4
Dirty picture 1980 pim de la parra pim de la parra 5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op