Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Disney's Alice (soundwave)

Disney's Alice

Eye on Sound: Disney's Alice

Speciaal voor de voorjaarsvakantie vier van de állereerste Disney-films. Met live muziek en live geluidseffecten. Voor mensen van alle leeftijden. Met Alice's Spooky Adventure, Alice the Fire Fighter, Alice's Day at Sea en Alice the Piper.

poster Eye on Sound: Disney's Alice

Vorig jaar vierde Disney Studios zijn 100ste verjaardag. De serie films waarmee Walt Disney zijn carrière begon zijn de Alice Comedies: korte filmpjes met de lengte van één filmrol (ongeveer 10 minuten) waarin een levend personage (live-action) avonturen beleeft in een getekende (animatie)wereld.

Walt Disney maakte de allereerste Alice Comedy, met de titel Alice's Wonderland, toen hij nog in een studio Kansas City werkte, met tekenaar Ub Iwerks. Die film begint als de hoofdpersoon (natuurlijk het meisje Alice) een tekenfilmstudio binnengaat om te zien hoe de films gemaakt worden. ’s Avonds in haar droom komen alle getekende figuren die ze gezien heeft tot leven, en begint het avontuur.

Het goede moment

Maar na het (bijna) voltooien van deze eerste film gaat de studio failliet en staat Disney met lege handen. Van zijn laatste geld koopt hij een treinticket naar Hollywood en probeert hij daar zijn Alice-film onder te brengen bij een van de grote studio’s. Uiteindelijk lukt dat bij Winkler Pictures. Die studio had net ruzie gehad met animator Pat Sullivan (de maker van de Felix the Cat-animatieserie) en zocht vervanging: Disney kwam op het goede moment.

In december 1923 kwam Disney’s eerste film in Hollywood uit: Alice’s Day at Sea. Het werd een succes; niemand maakte toen nog verhalende animatiefilms in Hollywood. Hij maakte daarna nog 57 films in deze serie: elke maand één!

Live geluidseffecten

De geluidseffecten bij de films, zoals voetstappen, piepende deuren of stormwind worden live gemaakt door Vincenzo AcquAria Castellana. Officieel heet zo iemand een ‘foley artist' of (in het Duits) Geräuschmacher. De live muziek is van Martin de Ruiter (bandoneon en andere instrumenten).

Eye Film Player

Zin om de Alice-filmpjes nog te zien? Ze zijn sinds kort permanent in te bekijken op Eye Film Player. Bekijk deel 1 en deel 2 nu gratis.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

51 min.

Productieland(en)

NL

Taal

Geen dialoog

Eye on Sound: Disney's Alice
Eye on Sound: Disney's Alice
still Alice the Fire Fighter (Walt Disney, US 1926)

Eye Film Player

Op de Eye Film Player zie je een selectie van Alice-filmpjes gratis!

Bezoek de Eye Film Player
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op