Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
40328 04 eastern promises

Eastern Promises

David Cronenberg / GB, CA, 2007

Dat juist een horrorregiseur de geheimen van het zompige onbewuste goed aanvoelt,  blijkt uit Cronenbergs  portret van een Russisch maffialid in Londen, gespeeld door Viggo Mortensen. Eastern Promises toont Cronenbergs gegroeide interesse in acteursregie.

Eastern promises poster

Mortensen is Nikolai, chauffeur, manusje van alles en vertrouwensman van Semyon (Armin Mueller-Stahl), hoofd van een in Londen gevestigde Russische maffiaclan. Nikolai weet alles van iedereen, maar houdt discreet zijn mond over de dingen die hij ziet en hoort. Dingen die meestal het daglicht niet kunnen verdragen, zoals te verwachten in een omgeving die leeft van nietsontziende drugshandel.

Wanneer Nikolai kennismaakt met Anna (Naomi Watts), een vroedvrouw, lijkt hij diep verborgen lagen in zichzelf te ontdekken. Heeft de jonge vrouw een laatste restje goedheid aangeboord in de geharde crimineel die medeverantwoordelijk is voor de dood van een tienerprostituee?

Met Eastern Promises ging Cronenberg voort op de weg die hij was ingeslagen met het twee jaar eerder uitgebrachte A History of Violence. Beide films zijn psychologische portretten van mannen die zichzelf versteld doen staan. Cronenberg, een regisseur die zich niet bijzonder voor acteurs leek te interesseren, wist Mortensen, Mueller-Stahl en Vincent Cassel – te zien als Semyons amorele zoon – tot verbluffende prestaties te bewegen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David Cronenberg

Productiejaar

2007

Productieland(en)

GB, CA

Originele titel

Eastern Promises

0

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
40328 02 eastern promises
40328 01 eastern promises
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op