Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Munch painting

Edvard Munch

Peter Watkins / NO, SE, 1974

Ingmar Bergman noemde dit het “werk van een genie”. Peter Watkins schetst een levendig beeld van de emotionele, politieke en sociale omwentelingen die Edvard Munchs kunst hebben beïnvloed. Voorstelling bij de tentoonstelling Munch : Van Gogh in het Van Gogh Museum.

Affiche 3

Peter Watkins (The War Game, Punishment Park) maakte meer dan alleen een biografische film van de iconische Noorse expressionistische schilder Munch. Aanvankelijk richt hij zich in zijn meesterlijke tv-film op Munchs vormende jaren in de late 19e eeuw in Kristiania (nu Oslo), waarna Watkins een levendig beeld schetst van de emotionele, politieke en sociale omwentelingen die zijn kunst hebben beïnvloed.

De jonge kunstenaar Munch (Geir Westby) heeft een affaire met de getrouwde mevrouw Heiberg (Gro Fraas), een verwoestende ervaring die hem de rest van zijn leven zal blijven achtervolgen. Zijn werk wordt venijnig aangevallen door critici en publiek, zodat hij gedwongen wordt om zijn thuisland te verruilen voor Berlijn, waar hij, samen met de beroemde Zweedse toneelschrijver August Strindberg, deel gaat uitmaken van de culturele storm die door Europa raasde.

De cast bestaat vooral uit niet-professionele acteurs. Door middel van een zorgvuldige studie van zijn ongepubliceerde dagboeken en tijdschriften, reconstrueert Watkins het creatieve proces van de schilder, evenals zijn angsten, remmingen en verlangens. Het docudrama beslaat 30 jaar uit het leven van Munch, waarbij de nadruk ligt op de externe invloeden die zijn kunst vormde. Met name de ziekte en dood die zijn familie teisterde en zijn jeugdige affaire met Heiberg hadden invloed op zijn schilderijen.

Filmkenner Stefan Majakovski verzorgt een korte inleiding (20”).

In het kader van het AAA Festival.

Dit programma is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

Details

Regisseur

Peter Watkins

Productiejaar

1974

Productieland(en)

NO, SE

Originele titel

Edvard Munch

0

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Munch portrait
Munch
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op