Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Een vlucht regenwulpen (Ate de Jong, NL 1981)

Een vlucht regenwulpen

In de verfilming van de bestseller van Maarten ’t Hart gaat een schuchtere bioloog op zoek naar De Vrouw om groot onheil af te wenden. De eerste hoofdrol van Jeroen Krabbé was gelijk een dubbelrol: hij speelt ook zijn vlottere alter ego. EYE brengt een digitale restauratie uit naar aanleiding van Nederland Leest, op 10 november met lezing. Het boek uit 1978 wordt van 1 november tot en met 30 november gratis uitgedeeld aan leden van de openbare bibliotheken.

poster Een vlucht regenwulpen (Ate de Jong, NL 1981)

speciale voorstelling

Maandag 10 november is er een speciale voorstelling in EYE, ter gelegenheid van de campagne Nederland Leest. Neerlandicus Marc Westermann, freelance filmdocent, verzorgt dan een inleiding bij De Jongs boekverfilming. Maarten “t Harts roman wordt deze maand gratis uitgedeeld in de Nederlandse bibliotheken.De verfilming van deze roman werd aanvankelijk als riskant gezien en Jeroen Krabbé in de hoofdrol een verkeerde keus. De persoonlijke vrijheid van verbeelding die de lezer heeft, zou door de filmbeelden te zeer beperkt worden. Na een analyse van de roman bekijkt Marc Westermann de aard en de ontvangst van deze adaptatie door het publiek en de kritiek aan de hand van verschillende op- en misvattingen over romanverfilmingen. Hoe zijn de terugkerende motieven in “t Harts oeuvre zoals Gods voorzienigheid, de eenzame gereformeerde jeugd, de oedipale hang naar zijn moeder, erotische dwanggedachten en voyeurisme, onbereikbare vrouwen, biologisch onderzoek naar voortplanting zonder seks en de grote aandacht voor de natuur in de film gedoseerd en in beeld gebracht?Over de lezinggever:

Marc Westermann is Neerlandicus, afgestudeerd in de vergelijkende literatuurwetenschap. Van 1980 tot 2000 was Westermann verbonden aan de faculteit Letteren van de Universiteit van Tilburg als docent Taalbeheersing en Film en literatuur. Momenteel is hij werkzaam als freelance filmdocent.

Details

still Een vlucht regenwulpen (Ate de Jong, NL 1981)
still Een vlucht regenwulpen (Ate de Jong, NL 1981)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op