Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eisenstein in guanajuato 26006345 st 6 s high 0

Eisenstein in Guanajuato

Peter Greenaway / NL, MX, FI, BE, FR, 2015 / 105 min.

Barokke vertelling over een onbekende maar levensveranderende episode uit het leven van de Russische regisseur Sergei Eisenstein, die in Mexico op 33-jarige leeftijd zijn maagdelijkheid verloor. Greenaways weelderige ode aan het creatief genie draaide in de competitie van Berlijn.

Essenstein poster

Op 4 juni gaat de film feestelijk in première, in EYE in aanwezigheid van regisseur Peter Greenaway en de Finse acteur Elmer Bäck. Ook voor het publiek zijn kaarten beschikbaar.

In 1931, op het hoogtepunt van zijn artistieke carrière, reist de Russische filmmaker Sergei Eisenstein (Pansterkruiser Potemkin) af naar Mexico om zijn onvoltooid gebleven film ¡Que viva México! op te nemen. Al twee jaar probeert hij tevergeefs voet aan de grond te krijgen in Hollywood en de druk neemt toe om terug te keren naar het stalinistische Rusland. Maar eerst strijkt Eisenstein neer in de stad Guanajuato, waar hij begeleid wordt door zijn sensuele gids Palomino Cañedo. Door hem raakt hij bedwelmd door Eros en Thanatos, seks en dood, een beruchte combinatie die ook uitermate goed van pas komt als inspiratie voor zijn film. Op 33-jarige leeftijd verliest hij zijn maagdelijkheid aan Palomino in tien gepassioneerde dagen, die zijn leven op zijn kop zetten. Peter Greenaway (The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover) is zijn hele leven lang gefascineerd geweest door Eisenstein en brengt met zijn barokke film een stijlvolle ode aan de regisseur. Peter Greenaways weelderige film, die in de competitie van Berlijn draaide, vertelt een onbekende maar levensveranderende episode uit het leven van een creatief genie, die geplaagd wordt door verlangens en angsten. In de tien dagen dat zijn eerste liefdesrelatie duurt, krijgt de carrière van één van de grootste meesters van cinema pas echt zijn vorm.

Details

Regisseur

Peter Greenaway

Productiejaar

2015

Productieland(en)

NL, MX, FI, BE, FR

Originele titel

Eisenstein in Guanajuato

Lengte

105 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Eisenstein in guanajuato 26006345 st 8 s high
Eisenstein in guanajuato 26006345 st 7 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op