Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
El ciudadano ilustre 36000510 st 1 s high

El Ciudadano Ilustre

Deze lichte komedie over kunst, roem en kleinsteedse jaloezie draait om een rijke Nobelprijswinnende schrijver die voor het eerst in veertig jaar teruggaat naar zijn Argentijnse geboortestreek. Onderdeel Gouden Leeuw-competitie in Venetië.

El ciudadano ilustre 36000510 ps 1 s high

De welgestelde Argentijnse schrijver Daniel Mantovani woont al decennia in Barcelona en is beroemd geworden met romans over zijn armoedige geboortestreek in Argentinië, waar hij al veertig jaar geen voet meer aan de grond heeft gezet. Hoewel hij in zijn romans zonder scrupules de vuile was rond deze streek buiten hangt, wordt hij door de trotse burgemeester uitgenodigd om een ere​​medaille op te halen. De lange reis naar zijn geboorteplaats Salas zit vol met komische situaties. Zo strandt de auto waarmee hij van het vliegveld wordt opgehaald, waarna Daniel oppert om dan maar de pagina's uit een van zijn boeken te gebruiken om een ​​vuurtje te stoken.

Montovani, gewend aan een comfortabel leven in zijn modern Barcelonese villa, neemt intrek in een hotelkamer in Salas die hem doet denken “aan een Roemeense film”, zo klaagt hij tegen zijn assistent. De schrijver ontmoet ook zijn jeugdliefde en zijn oude vriend, Antonio, die met haar getrouwd blijkt te zijn. Met uitgestreken gezicht geeft Oscar Martinez gestalte aan deze tikje verwende schrijver, in deze lichte komedie over kunst, roem en kleinsteedse jaloezie.

“…sterke, droge komedie…ingehouden en subtiel…mooi in balans… (NRC Handelsblad)

“...hilarische zwarte komedie... (**** De Telegraaf)

“...bijzonder vermakelijk...sterk script, vol venijnige humor, en uitstekend acteerwerk... (**** VPRO/Cinema.nl)

Details

El ciudadano ilustre 36000510 st 3 s high
El ciudadano ilustre 36000510 st 2 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op